Johnson: Britaniji će trebati suradnja s EU-om

Boris Johnson, favorit za novog britanskog premijera, priznao je da će mu biti potrebna suradnja s EU-om kako bi se izbjeglo vraćanje tvrde granice između dviju Irski i trgovinskih carina ako se ne postigne dogovor, piše BBC.

U razgovoru za BBC Johnson je kazao kako "to nije samo do nas". Rekao je kako "nije ni u jednom trenutku vjerovao" da će Velika Britanija napustiti Europsku uniju bez dogovora, iako je spreman učiniti i to.

Johnson je otkrio kako smatra da je postojeći sporazum koji je s Bruxellesom postigla Theresa May "mrtav", no da je moguće postići novi dogovor s EU-om do kraja listopada jer se promijenio politički krajolik i na otoku i na kontinentu.

- Mislim da se politika zapravo jako promijenila od 29. ožujka - istaknuo je referirajući se na prvotni rok za provedbu brexita, prenosi BBC.

Velika Britanija sada treba napustiti EU 31. listopada, nakon što je plan bivše premijerke tri puta odbijen u parlamentu.

Johnson smatra i kako ima rješenje kojim će uvjeriti Bruxelles u rješavanje pitanja granice između Sjeverne Irske i Irske, ključne točke prijepora u pregovorima, jer postoje načini izbjegavanja kontrola na granici, ukinutih nakon mirovnog sporazuma prije dvadesetak godina. On je rekao da ima "mnogo, mnogo tehničkih rješenja" za izbjegavanje graničnih kontrola.

U utrci za čelnika torijevaca, a time i za preuzimanje funkcije premijera Velike Britanije, uz Johnsona je još ostao ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt, koji također najavljuje je spreman izvesti državu iz EU-a 31. listopada bez dogovora ako Bruxelles neće htjeti ponovne pregovore.

Oko 160 tisuća članova Konzervativne stranke će odluku o novom čelniku donijeti do kraja srpnja.