Europa se priprema za toplinski val

Velik dio Europe ovoga će tjedna zahvatiti toplinski val, nezabilježen u lipnju, koji će se najviše osjetiti u Njemačkoj, Francuskoj, Italiji, Španjolskoj i Velikoj Britaniji. Prognoziraju se temperature i do 40 stupnjeva, ponegdje čak i više. Toplinski val stiže i u Hrvatsku, s vrhuncem u četvrtak. Detaljnu vremensku prognozu za srijedu pročitajte ovdje.

Do kraja tjedna najtopliiji će biti dijelovi Italije i Francuske gdje bi temperatura mogla prijeći i 40 stupnjeva. Pariške vlasti na ulicama su instalirale prskalice i otvorile bazene za građane.

Svoju snagu ljeto će pokazati i u Hrvatskoj - Državni hidrometeorološki zavod izdao je upozorenja za neke gradove u kojima će temperatura već sutra dosegnuti 35 Celzijevih stupnjeva.

Ni u noći se nećemo moći osvježiti, kaže Petra Mikuš Jurković (DHMZ), jer će i noći biti tople, a na Jadranu čak i vrlo tople - noćne temperature se naime neće spuštati ispod 25 stupnjeva na Jadranu.

Vrhunac toplinskog vala očekuje se u četvrtak, a već u petak stiže hladna fronta, kada bi temperature mogle pasti i za 10 stupnjeva.

Europa se priprema za toplinski val

Njemačka službena meteorološka služba (DWD) objavila je da će toplinski val, pod nazivom Ulla, donijeti temperature od 38 Celzijevih stupnjeva.

Meteorologinja Sabine Krueger kazala je da će temperature doseći vrhunac u srijedu kada će se popeti do 39 stupnjeva u okolici Frankfurta te do 40 stupnjeva u drugim dijelovima.

Najviša temperatura u Njemačkoj zabilježena je 7. kolovoza 2015. u bavarskom gradu Kitzingenu s 40,3 Celzijevih stupnjeva, prenosi DWD.

Istočna pokrajina Brandenburg povećala je razinu rizika od požara na 5 što je najviše moguće. Jednak rizik je proglašen u dijelovima pokrajine Mecklenburg-Vorpommern i Donjoj Saskoj.

Njemačka nije jedina koja se suočava s ekstremnim toplinskim udarom. Francuska meteorološka služba Meteo France objavila je narančasto upozorenje za veći dio središnje i istočne Francuske upozoravajući da će se temperature podići iznad 40 stupnjeva.

U Parizu su gradske vlasti postavile dodatne izvore vode za piće. Bazeni i klimatizirani prostori sljedećih će se dana u poslijepodnevnim satima otvoriti za ugrožene osobe.

U Italiji je meteorološka postaja IlMeteo.it upozorila na "eksplozivnu vrućinu" koja će donijeti temperatureviše i od 40 stupnjeva u sjevernim gradovima poput Milana i Bologne te na Sardiniji.

Obilje sunca i vrućina

Talijanski meteorolozi tvrde da bi ovo mogao biti najtopliji lipanj do sada u nekim dijelovima Italije s temperaturama najvišim u četvrtak i petak.

U Španjolskoj službena agencija za vremensku prognozu AEMET, predviđa najvišu temperaturu od 42 stupnja u sjeveroistočnoj dolini Ebro.

Britanski meteorološki zavod MetOffice objavio je da postoje mali izgledi da će temperature biti više od dosadašnjeg rekorda za lipanj od 35,6 stupnjeva.
Met Office predviđa vruće i vlažno vrijeme za ostatak tjedan te je upozorio da bi toplinski val mogao potaknuti silovite oluje.

Austrijski grad Innsbruck omogućio je slobodan dan za kočijaše i konje jer se očekuju temperature više od 32 stupnja. Prošle su godine gradske vlasti zabranile vožnju turističkiih kočija pri toj ili višoj temperaturi.

Na jugu Europe očekuju se temperature od 37 stupnjeva na jadranskoj obali Slovenije i Hrvatske. Predviđaju se oluje na ravnicama u istočnoj Hravatskoj koje će vjerojatno utjecati i na prometne linije s Njemačkom i Austrijom te do Grčke i Turske.

Izvan Europe situacija je ekstremnija u Indiji, južnoazijskoj zemlji koju su ovaj mjesec pogodile temperature u rasponu od 40 do 50 stupnjeva. U istočnoj saveznoj pokrajini Bihar bilo je najteže sa 101 umrlih od sredine lipnja. Riječ je većinom o poljoprivrednicima i radnicima na otvorenom, rekli su službenici za upravljanje katastrofama.

Prema službenim podacima, toplinski val koji će se polako početi ublažavati s početkom monsunskih kiša usmrtio je još 36 ljudi u drugim dijelovima zemlje.