Iran tvrdi da nikad neće stvoriti nuklearno oružje

Iran nikad neće stvoriti nuklearno oružje, rekao je ministar vanjskih poslova Mohamad Džavad Zarif u utorak, prema novinskoj agenciji IRIB. Upozorio je da je SAD taj koji je upotrebljavao nuklearno oružje te se osvrnuo na nedavne komentare američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je odustao od vojnog udara na Iran jer bi u njemu poginulo 150 ljudi.

- Zaista ste zabrinuti zbog 150 ljudi? Koliko ste ljudi vi ubili nuklearnim oružjem? Koliko naraštaja ste izbrisali tim oružjem?, rekao je Zarif.

- Mi smo ti koji, zbog svojeg religijskog svjetonazora, nikad nećemo stvoriti nuklearno oružje, dodao je.

Tajnik Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost Ali Šamhani u utorak je, prema novinskoj agenciji Fars, najavio da će od 7. srpnja Iran poduzeti nove korake da smanji svoje obveze u vezi s nuklearnim sporazumom sa svjetskim silama.

Šamhani je rekao da europske potpisnice nuklearnog sporazuma nisu dovoljno učinile da ga spase. Prema sporazumu iz 2015. Iran mora ograničiti nuklearni program u zamjenu za ublažavanje sankcija.

SAD se povukao iz sporazuma prošle godine te ponovno nametnuo sankcije.

Iran kaže da ga se namjerava i dalje pridržavati, no ne na neodređeno, osim ako europske zemlje nađu način da ga zaštite od američkih sankcija.

Američki veleposlanik za razoružanje Robert Wood najavio je da će SAD nastaviti kampanju najjačeg pritiska protiv Irana sve dok Teheran ne promijeni ponašanje i tražit će načine da nametne nove sankcije.

- Vidjet ćemo što još možemo učiniti sankcijama, rekao je Wood nakon odlaska s konferencije o razoružanju u Ženevi, središnjem svjetskom forumu za nuklearne pregovore, gdje je razmijenio oštre optužbe s iranskim diplomatom.