Uvozimo ocat, a oni se bore za opstanak

Često smo svjedoci nepotrebnog golemog uvoza hrane koju i sami možemo proizvesti. U Virovitici se, prema staroj recepturi, proizvodi ocat još od 1956. No zbog sve većeg udjela uvoznog octa na policama trgovačkih lanaca, domaći sve teže nalazi put do kupaca, pa je čak upitan i nastavak proizvodnje.

U virovitičkoj tvornici već 63 godine se otada koriste istom, pouzdanom njemačkom tehnologijom. Sirovina je potpuno domaća - primjerice, alkohol je iz županjske Sladorane, vino i komina iz Feričanaca i Dubrovnika, a jabuke kupuju od lokalnih proizvođača. No put do kupaca je sve teži.

Hrvatska na godinu izveze octa u vrijednosti od milijun i pol eura pa su i ovdje, u nedostatku domaćih kupaca, krenuli u potragu za onima u inozemstvu.

- Interesa ima, upravo ovih dana smo u  razgovorima s jednom tvtkom koja pokriva područje BiH i imali smo upit jedan iz SAD-a. Vidjet ćemo što će to donijeti. Radi se o jabučnom octu na kojeg smo mi najviše ponosni - kaže za Regionalni dnevnik Mate Vukušić, tehnolog Tvornice octa Virovitica i otkriva da po njhiovim saznanjima Hrvatska u turizmu godišnje koristi 12 milijuna litara octa.

Sada su u potrazi za eliksirom koji će omogućiti opstanak tvornice jer su, kažu, zbog stanja na tržištu došli na najnižu razinu proizvodnje.

Iako vjeruju da će pronaći kupce koji će osigurati opstanak proizvodnje octa, ostat će im itekako kiseo okus - jer Hrvatska je u pet godina udvostručila uvoz octa, na više od 7 tisuća tona, u iznosu većem od dva i pol milijuna eura.