Plenković: Zagreb će sljedećih dana biti svjetska prijestolnica šaha

Na svečanosti otvaranja Croatia Grand Chess Toura, jednog od najjačih turnira u povijesti šaha, u utorak u zagrebačkome Muzeju Mimara predsjednik Vlade RH Andrej Plenković u svom je govoru istaknuo da će Zagreb sljedećih dana biti svjetska prijestolnica šaha, te da se nada da će ovaj turnir imati pozitivne efekte na mlade.

- Hrvatska se može podičiti  velikom tradicijom šaha. Prvi šahovski turnir u Hrvatskoj održan je 1886., Hrvatski šahovski savez osnovan je prije 107 godina, a u Dubrovniku 1950. održana je deveta šahovska olimpijada. Osvajači svjetskih juniorskih titula bili su Bojan Kurajica 1965. i Ognjen Cvitan 1981. godine, a u novijoj povijesti možemo se podičiti titulama seniorskih prvaka Europe, Zdenka Kožula 2006. i Ivana Šarića 2018. godine, kazao je premijer Plenković i dodao:

- Veza Hrvatske i šaha potječe iz davne 1527. godine, iz te godine datira Cetingradska povelja, dokument kojim se potvrđuje izbor Ferdinanda I. Habsburškog za hrvatskog kralja. Povelja je važna za hrvatsku državnost jer pokazuje da Hrvatska samostalno bira svog vladara, a hrvatski grb koji se nalazi na toj povelji ima osam puta osam polja, znači 64 polja kao i šahovska ploča. Zgodno je da danas, kada slavimo Dan državnosti, možemo evocirati vezu Hrvatske i šaha staru skoro 500 godina. Danas hrvatski grb ima pet puta pet crveno-bijelih polja, a hrvatska zastava je jedina državna zastava u svijetu koja u povijesnom grbu ima motiv šahovske ploče. Stoga uvaženi velemajstori, odabrali ste pravo mjesto za ovaj turnir - poručio je premijer Plenković.

Turnir će se će od 26. lipnja do 8. srpnja igrati u prostorijama Novinarskog doma, a na njemu će sudjelovati 12 ponajboljih svjetskih šahista.Prvi puta u našoj zemlji nastupit će jedan aktualni svjetski prvak, Norvežanin Magnus Carlsen

U Zagrebu će se natjecati i bivši svjetski prvak Indijac Viswanathan Anand (9. na FIDE listi), koji je bio apsolutni svjetski prvak od 2007. do 2013. godine, a naslov je izgubio od Carlsena. Treba istaknuti i Amerikanca Fabiana Caruanu (2. na FIDE listi), koji je lani bio izazivač Carlsenu, ali je izgubio meč za naslov prvaka u dodatnim partijama ubrzanim tempom.

Na svečanosti otvaranja bio je i Gari Kasparov, jedan od najboljih šahista svih vremena i svjetski prvak od 1985. do 2000. godine, a koji od 2014. ima i hrvatsko državljanstvo.

- Zagreb će sljedećih dana biti svjetska prijestolnica šaha. Nadam se da će ovaj turnir imati pozitivne efekte na mlade, da posvete dio svog vremena šahu, ovoj predivnoj igri koja razvija kreativnost, intelektualne sposobnosti te šalje poruku izvrsnosti koja je primjenjiva na mnoge aspekte života. Za nas je velika čast što su među nama trojica svjetskih prvaka, Carlsen, Anand i naš sugrađanin Gari Kasparov. I ovom prilikom zahvaljujem se Kasparovu što je pridonio da turnir bude u Zagrebu, istaknuo je Plenković.