Marija Pejčinović Burić na čelu Vijeća Europe

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić izabrana je u Strasbourgu za novu glavnu tajnicu Vijeća Europe.

Pejčinović Burić
je dobila 159 glasova zastupnika Parlamentarne skupštine, a njezin protukandidat belgijski šef diplomacije Didier Reynders 105 glasova. Zastupnici Parlamentarne skupštine Vijeća Europe odlučili su to tajnim glasanjem u dva kruga. Pejčinović Burić dužnost glavne tajnice naslijedit će od Thornbjorna Jaglanda kojem u listopadu istječe drugi mandat.Pejčinovć Burić kandidirala se za glavnu tajnicu zajedno s belgijskim kolegom Didierom Reyndersom, koji je s njom prije nekoliko mjeseci ušao u uži izbor, bivšim litavskim premijerom Andriusom Kubiliusom i bivšom grčkom ministricom vanjskih poslova Dorom Bakojanis.

U svom prvom govoru nakon što je izabrana Marija Pejčinović Burić kazala je da Vijeće Europe nikada nije bilo važnije i da će u svom mandatu poticati veći dijalog među zemljama članicama kako bi se ostvarili glavni ciljevi organizacije - mir i prosperitet Europe.

- Smatram Vijeće Europe jednom od najvažnijih institucija u Europi, važnijom nego što je ikada bilo, rekla je obraćajući se zastupnicima Parlamentarne skupštine VE. Istaknula je da međunarodna organizacija treba "poticati dijalog ne samo unutar glavnih tijela VE - Odbora ministara i Parlamentarne skupštine, nego i među zemljama članicama. 

- Za vrijeme mog mandata zajednički ćemo raditi na ostvarivanju ciljeva ove organizacije, a to su mir i prosperitet europskih građana, zaključila je Pejčinović Burić i zahvalila se na iskazanoj potpori. Među glavnim zadaćama na novoj dužnosti istaknula je postizanje jedinstva, rad s osjetljivim skupinama u društvu te jačanje uloge i pozicije ženaHrvatska ministrica ovime je postala druga žena u povijesti na čelu te organizacije i prva osoba općenito iz srednje i jugoistočne Europe na toj dužnosti. U hrvatskoj diplomaciji je od 2000. godine.

Nakon izbora ubrzo su joj uslijedile brojne čestitke.Premijer Andrej Plenković jutros je u emisiji "A sada Vlada" kazao da je Hrvatska obavila dobar posao oko lobiranja za Pejčinović Burić, a i da je Hrvatska dobar dojam ostavila tijekom šest mjeseci predsjedanja tom organizacijom prošle godine.


Čestitke stižu iz raznih stranaka - putem Facebooka čestitku je uputio Domagoj Hajduković (SDP) i Zoran Milanović, a putem twittera Vesna Pusić (GLAS/HSU) i Krešo Beljak (HSS).

Mediji su dosad prenosili da hrvatska šefica diplomacije ima veće izglede postati glavna tajnica Vijeća Europe - budući da je žena, da dolazi iz istočne Europe i nove članice EU i da govori četiri jezika, uz ostale kvalitete i stručnost.

Vijeće Europe je međunarodna organizacija sa sjedištem u Strasbourgu čija je zadaća održavanje vladavine prava, demokracije i ljudskih prava u Europi. Osnovana je 1949. godine, a danas ima 47 država članica, cijelu Europu osim Bjelorusije i Kosova, te Rusiju, Tursku i države Kavkaza. Hrvatska se organizaciji pridružila 1996., a stupanje na dužnost nove glavne tajnice predviđeno je 15. listopada ove godine.