Toplinski val u Europi

Na zapadu i sjeveru Europe bore se s nezapamćenim vrućinama. Temperature će dosezati više od 40 Celzijevih stupnjeva. Meteorolozi previđaju da će val toplog zraka iz Afrike preplaviti kontinentalni dio Europe, od Španjolske do Švicarske, a doći će i do Skandinavije.

Nije ovdje samo riječ o visokim temperaturama, poručuju europski meteorolozi - zbog sparine, odnosno velike vlažnosti zraka, većina Europljana imat će osjećaj da je gotovo 47 Celzijevih stupnjeva. Pa ne iznenađuju upozorenja.

- Ovo se mora shvatiti vrlo ozbiljno. Prema prognozama, ovo će biti jedan od najjačih toplinskih valova dosad, a sve zbog klimatskih promjena. Zato pozivamo građane da budu odgovorni i da se ne izlažu nepotrebnom riziku, upozorila je francuska ministrica zdravstva.

Ministrica poziva građane da ostanu u klimatiziranim prostorima, ali i da se slobodno kupaju u fontanama. Slično je i u Belgiji. Život izgleda kao usporeni film. Hladna pića, sladoled, sve su to kratkotrajna rješenja.Ljeto je idealno za velike građevinske radove. Unatoč vrućini norma se mora ispuniti. Vruć asfalt na jakom suncu.

U Njemačkoj se očekuje rekordnih 40-ak stupnjeva. Petnaest je to više od prosjeka. Lokalne vlasti neprestano upozoravaju, sve su hitne službe u stanju pripravnosti.

I austrijske Alpe postaju tropsko područje. Tipična atrakcija - vožnja kočijom - unatoč visokim temperaturama i dalje je omiljena među turistima.

Što se tiče toplinskog vala, u Hrvatskoj najgore tek dolazi.