Štromar: U rujnu novi natječaj za subvencionirane stambene kredite

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar najavio je tijekom saborske rasprave o izmjenama Zakona o subvencioniranju stambenih kredita i društveno poticanoj stanogradnji (POS), da će se u rujnu raspisati novi natječaj za subvencionirane stambene kredite.

-
Mladi će se u rujnu ponovno moći javiti za subvencionirane stambene kredite, najavio je Štromar, istaknuvši kako je riječ o dobroj i konkretnoj demografskoj mjeri čija je svrha rješavanje stambenog pitanja mladih.

Ministar je podsjetio da je dosad odobreno više od 5300 subvencioniranih kredita, što znači da je više od 5300 mladih s pomoću subvencija kupilo stanove ili izgradilo kuće, kao i da je u tim njihovim domovima rođeno više od 700 djece. Dodao je i da je izgrađeno 8276 POS-ovih stanova te da je u pripremi izgradnja još 1000, i to pretežno na obali.

- Kada se to zbroji, riječ je o više od 13.500 domova za više od 36.000 mladih ljudi, rekao je ministar Štromar.

Izmjenama Zakona o subvencioniranju stambenih kredita omogućava se za svako dijete u obitelji dodatno subvencioniranje kredita još jednu godinu, a izmjenama Zakona o društveno poticanoj stanogradnji (POS) predlaže se smanjenje kamatne stope na javna sredstva s 3 na 2 posto te zabrana najma ili prodaje POS-ovih stanova u desetogodišnjem razdoblju.
Najviše zamjerki oporba je imala na to što visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje odnosno gradi i kreće se od 30 do 51 posto.

- Zašto to nije ukinuto, upitao je Saša Đujić (SDP) navodeći kako primjerice u Gospiću subvencija iznosi samo 36 posto, a negdje drugdje 50 posto.
Davor Vlaović (HSS) smatra da bi zakon trebao dati svima jednaku šansu da ga mogu konzumirati.

Anka Mrak-Taritaš (Klub GLAS-a i HSU-a) hvali predloženu zabranu iznajmljivanja i prodaje POS-ovih stanova, ali smatra da jednako ograničenje treba biti i za nekretnine koje se kupuju subvencioniranim kreditima.