Tragedija na meksičko-američkoj granici

Tragedija migranata na meksičko-američkoj granici. Muškarac iz Salvadora i njegova dvogodišnja kći utopili su se u rijeci Rio Grande pokušavajući ilegalno ući u SAD. Prizori njihova stradanja obišli su svijet i još jednom svratili pozornost na migrantsku krizu u srednjoj i sjevernoj Americi.

Dvogodišnja Valerie i njezin otac Oscar Martinez Ramirez nisu uspjeli živi doplivati do američke obale rijeke Rio Grande. Njihova je tijela struja divlje vode izbacila na meksičkoj obali s koje su, pošavši iz rodnog El Salvadora i krenuli.

Još jedna okrutna, šokantna smrt migranata postala je javnom u trenutku kad je demokratska većina u Zastupničkom domu američkog kongresa odobrila 4,5 milijarde dolara humanitarne pomoći za južnu granicu SAD-a.

Nekoliko smrtnih slučajeva migranata, zajedno s izvještajima o "teško zanemarenoj" djeci u teksaškom graničnom prihvatilištu, pomoglo je u oblikovanju rasprave koja je završila prihvaćanjem proračuna koji bi trebao poboljšati život djece migranata odvojenih od roditelja.

Međutim, zakon se suočava s teškim putem prolaska odobravanja u Senatu koji je pod kontrolom republikanaca. Američki predsjednik Donald Trump već prijeti da će vetom zaustaviti pomoć migrantima.

Granična patrola zabilježila je 283 smrtna slučaja 2018. godine. Projekt Ujedinjenih naroda za nestale migrante izvijestio je da je do sada ove 2019. godine 170 migranata umrlo ili nestalo na granici SAD-a i Meksika, uključujućii 13-ero djece. Taj je broj sada veći za dvoje. Iza Valerie i Oscara ostale su samo fotografije nekadašnje obiteljske sreće. I američki san koji nisu doživjeli.

Upozoravamo da bi neki kadrovi u videu mogli biti uznemirujući.