Marija Pejčinović Burić u hrvatskoj diplomaciji je od 2000. godine

Novoizabrana glavna tajnica Vijeća Europe i još uvijek hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić u hrvatskoj je diplomaciji od 2000. godine.

Rođena 1963. u Mostaru, Pejčinović Burić diplomirala je 1985. na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a osam godina poslije magistrirala je europske znanosti nakon postdiplomskih studija na fakultetima u Brugesu i Varšavi.

Od 1995. do 1997. bila je direktorica Europskog doma Zagreb.
U hrvatsku diplomaciju ulazi 2000. imenovanjem za pomoćnicu ministra u Ministarstvu europskih integracija koje su tada vodili prvo Ivan Jakovčić pa Neven Mimica. Godine 2005. postaje i državna tajnica u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija, koje tada vodi Kolinda Grabar-Kitarović, gdje se zadržava do 2008.

Istodobno je bila članica pregovaračke skupine za pregovore s EU-om u poglavljima 30-Vanjski odnosi, 31-Vanjska, sigurnosna i obrambena politika, 34-Institucije i 35-Ostalo.

Na izborima 2008. kao članica HDZ-a izborila je mandat u Saboru i vodila je izaslanstva u Zajedničkom parlamentarnom odboru Hrvatska-EU, zatim saborsko izaslanstvo u  Parlamentarnoj skupštini NATO-a, te bila članica Odbora za europske integracije, Vanjskopolitičkog odbora, te Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU.

Od 2013. bila je savjetnicom za europske politike na projektima koje su financirali EU, bilateralni donatori i UNDP u Hrvatskoj  u državama kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo u EU. Za državnu tajnicu u MVEP-u imenovana je u studenome 2016., a za šeficu hrvatske diplomacije u ljeto 2017. godine.