Hrvatska voda spašava Koper nakon željezničke nesreće

U Sloveniji traje sanacija terena nakon što je na prijevoju Hrastovlje, na prilazu Kopru, jučer je iz tračnica isklizno teretni vlak. Iz jedne od šest prevrnutih cisterni isteklo je 10.000 litara kerozina.

Tijekom ispumpavanja cisterni jedan vatrogasac lakše je ozlijeđen, a drugome je pozlilo. Slovensko ministarstvo zaštite okoliša potvrdilo je da su u kontaktu s hrvatskim vlastima oko pomoći u opskrbi vodom.

- Odmah nakon jučerašnje vijesti o nesreći pojačano crpimo vodu iz dvaju susjednih izvora - iz istarskog vodovoda kod Buzeta te Kraškoga vodovoda, a prestali smo se opskrbljivati s lokalnog izvora (Rižane), izjavila je Sara Milenkovski iz Rižanskog vodovoda Koper.

Iz tog su vodovoda pozvali na racionalno korištenje vode.

- Brzi porast temperature, turistička sezona, porast opće upotrebe vode i, iznad svega, jučerašnja katastrofa s iskliznutim vlakom unutar vodozaštitnog područja, zahtijevali su hitnu akciju na sustavu opskrbe pitkom vodom na obali. To je dovelo do povećanja potrošnje i kupnje vode iz susjednih vodovoda, priopćeno je na internetskoj stranici Rižanskog vodovoda Koper.