Plenković: Izbor Pejčinović-Burić najveći je uspjeh u posljednjih 30 g.

Premijer Andrej Plenković je na početku sjednice Vlade čestitao ministrici vanjskih i europskih poslova Mariji Pejčinović Burić na izboru za glavnu tajnicu Vijeća Europe.

- Marija Pejčinović Burić na čelu Vijeća Europe 

-
To je zaista fantastično postignuće Republike Hrvatske. To je najveći međunarodni, politički i diplomatski uspjeh, kada je riječ o izboru bilo kojeg predstavnika RH u posljednjih 30-ak godina. Možemo biti ponosni na njeno ostvarenje, na veliku potporu koju je dobila od zastupnika u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe. Možemo biti ponosni i na međunarodni položaj i ugled Republike Hrvatske, kazao je među ostalim premijer Plenković. Zahvalio je pritom svim hrvatskim veleposlanicima i hrvatskim parlamentarnim delegacijama u Vijeću Europe, posebno ovoj aktualnoj, na velikom doprinosu tome i na kontiniutetu rada u VE od hrvatskog primitka 1996. godine.

Potom se osvrnuo na obilježavanje Dana državnosti i Dana antifašističke borbe. Podsjetio je i na šahovski turnir u Hrvatskoj "Grand Chess Tour 2019" te je naglasio da su ondje aktualni i dva bivša svjetska prvaka.

Premijer je govorio i o pripremama za ispunjavanje svih kriterija za ulazak u schengenski prostor. Istaknuo je da je još Jean-Claude Juncker rekao da će ova Europska komisija predložiti da Hrvatska uđe u schengenski prostor.Premijer Andrej Plenković i ministrica Marija Pejčinović Burić održat će konferenciju za novinare u 15 sati.