Mrak-Taritaš: Zagrepčani će zbog izmjena GUP-a izgubiti svoj grad

Predsjednica Kluba gradskih zastupnika GLAS-a i HSU-a Anka Mrak-Taritaš istaknula je da će zbog izmjena Generalnog urbanističkog plana (GUP) Zagrepčani izgubiti svoj grad. Optužila je gradonačelnika Milana Bandića da sustavno prekraja GUP po vlastitoj i mjeri svojih prijatelja i kumova.

Mrak-Taritaš je na konferenciji za novinare istaknula da će se dopune i izmjene GUP-a koje nisu bile na javnoj raspravi 2017. naći na dnevnom redu sjednice Gradske skupštine 10. i 11. srpnja.

Također je poručila da Bandić za provedbu planiranih izmjena treba suglasnost ministarstava, odnosno podršku premijera Andreja Plenkovića.

Spomenula je da za bilo kakve izmjene Hipodroma treba napraviti krajobraznu studiju, a da su zgrade na Velesajmu nepokretno zaštićeno kulturno dobro.

- Da to uopće dođe na sjednicu i raspravu, bit će potrebne suglasnosti ministarstava, a ne sumnjam da će to Bandić s Plenkovićem uspjeti - izjavila je.

Istaknula je da Bandić godinama pokušava napraviti GUP po vlastitoj i mjeri svojih prijatelja i kumova te da sustavno "gricka dio po dio grada".

Mrak-Taritaš rekla je i da se iza izmjena GUP, osim projekata Hipodroma i Velesajma, krije još 17 lokacija, od Radničke ceste, Domovinskog mosta, Ciglane i Prečkog, za koje GUP predviđa da kod preuređenja nema potrebe izraditi urbanistički plan uređenja, nego će se sve izvoditi gradskim projektima.

- Građani Zagreba izgubit će svoj grad, koji se od 1750-ih razvija na temelju prostornih planova, a sada će se razvijati po mjeri Bandića gdje mu lojtru drži Plenković - zaključila je.

Maras: SDP neće podržati izmjene GUP-a Grada Zagreba

- Protiv smo toga da se GUP na ovaj način mijenja i bit ćemo protiv toga u Gradskoj skupštini. Pozivamo zagrebačkog gradonačelnika Bandića da povuče prijedlog GUP-a, da dogovore koje je imao u Dubaiju makne u stranu te dopusti građanima Zagreba da kvalitetno sudjeluju u proceduri donošenje GUP-a - rekao je predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras konferenciji za novinare.

Smatra kako tu zagrebački gradonačelnik Bandić radi "poprijeko i mimo procedure" te na neki način pogoduje vrlo uskom krugu poduzetnika koji bi trebali odraditi projekt koji je on zamislio.

Drži i kako se "radi o javnoj raspravi koja nije provedena u Gradu Zagrebu, već je provedena u Dubaiju". Podsjetio je kako je javna rasprava o GUP-u bila provedena u rujnu 2017., a u ovoj godini su četiri gradska ureda dostavile primjedbe na njega nakon posjeta Bandića Dubaiju.

Osvrćući se na planove za Hipodrom i Velesajam, Maras je rekao kako su protiv rješenja koja za to nudi Bandić ocjenjujući kako se Zagrepčanima ne smije oduzimati zeleni prostor.

Smatra kako Bandić ucjenjuje Plenkovića s  "HDZ-ovim ministrima umočenim u afere" i sebi osigurava većinu u Gradskoj skupštini.