Paklene vrućine u Europi

Toplinski val u Europi posebno pogađa Španjolsku, Francusku i Italiju. Ponegdje je izmjereno 45°C u hladu. Haraju požari, a u nekim dijelovima tih zemalja vlasti su postrožile ograničenja za korištenje vode.

Ponegdje u Francuskoj je i do 40°C. Svi se sa strahom prisjećaju toplinskog vala iz 2003. godine kada je oko 15.000 smrti povezano s vrućinama. Najteže je starijim ljudima. Muče se i turisti u Parizu. Kažu kako im nije lako jer su došli iz zime u Australiji.

Najviši stupanj opasnosti od vrućina proglašen je i u Italiji, za danas i sutra. Volonteri dijele vodu na ulicama Milana. Vlasti objavljuju upute kako se ponašati tijekom najjače žege.

Poljska poljoprivreda suočila se sa sušama. Izvanredno stanje proglašeno je u 10 regija, dio je prije pogođen poplavama, a sada velikim vrućinama. Prinos će sigurno biti smanjen.

U španjolskoj Kataloniji bjesni požar na oko 10.000 hektara, a vatrogasci se boje da bi velike vrućine mogle dodatno ubrzati širenje vatre. U ova dva dana u nekim mjestima živjet će se i na 43°C.

I u Njemačkoj su temperature visoke. nakon što se prošli tjedan vidljivo tresla pred kamerama, njemačkoj kancelarki Angeli Merkel drhtanje se ponovilo i danas u Berlinu. Prošli je put opravdanje bila vrućina i dehidracija, no sada je odbila ponuđenu čašu vode. Merkel je izgledala bolje pola sata poslije u Bundestagu.