Pomor pčela ugrozio proizvodnju meda u Francuskoj

Propadanje pčelinjih kolonija zbog klimatskih promjena i uporabe insekticida moglo bi značiti još jednu lošu godinu za proizvodnju meda u Francuskoj, upozorili su francuski pčelari.

Pčelari diljem zemlje zvone na uzbunu jer njihove pčele umiru i proizvodnja meda je u opasnosti.

- Pčele ništa ne mogu prikupiti! Prvi dio sezone bio je katastrofalan. Potrošači moraju biti na oprezu, ove će godine biti vrlo teško naći francuski med - upozorio je predsjednik poljoprivrednog udruženja MODEF Robert Aigoin.

Klimatske promjene - jesmo li prošli točku bez povratka?

Katastrofalna proizvodnja meda, nažalost, nije nikakva novost. Još 2017. medijski naslovi upozoravali su na katastrofalnu proizvodnju meda. I to nakon 2016. koja je bila najlošija u povijesti, s proizvedenih samo devet tisuća tona u odnosu na uobičajenih 18 do 20 tisuća tona meda.

Francuska je peti proizvođač meda u EU. I drugi veliki proizvođači, poput Španjolske, Rumunjske, Poljske, Mađarske, Grčke i Italije, bilježe velike fluktuacije u njegovoj proizvodnji.
Hoćemo li zbog pomora pčela ostati bez domaćeg meda?
Samo su Francuska i Mađarska u Europi zabilježile nagli pad proizvodnje meda od 2017. do 2018., za po oko pet tisuća tona. Podaci Europske komisije pokazuju ipak da su i Francuska, i Rumunjska i Grčka izvijestile da su prošle godine imale manje košnica nego prije tri ili četiri godine.

- Nije u pitanju samo Francuska. Moj prijatelj, pčelar u Italiji, rekao mi je da je u 43 godine koliko se profesionalno bavi pčelarstvom ova godina najgora - rekao je glavni tajnik Nacionalnog sindikata francuskih pčelara (UNAF) Henri Clement.

Uzrok su klimatske promjene?

U Francuskoj je broj uginulih pčela naglo porastao u posljednja dva desetljeća, s prosječnih pet posto po koloniji godišnje u 1990-ima na najmanje 30 posto danas, što znači da godišnje pčelari gube trećinu pčela po koloniji. Mnogi pomor pripisuju klimatskim promjenama.

- Već smo neko vrijeme uznemireni zbog utjecaja klimatskih promjena. To je najveća briga pčelara. Ove smo godine već na kraju zime imali mraz i sjeverne vjetrove koji su isušivali cvijeće pa se nije stvarao nektar - rekao je Clement.

- Zima je bila tako blaga da pčele nisu imale problema s reprodukcijom, ali bez cvijeća i nektara kolonije brzo propadaju. Naime, u košnicama nema hrane, pčelari moraju hraniti pčele sirupom jer bi mogle uginuti od gladi - objašnjavaju u MODEF-u.