Završen prvi dan summita G20

Prvi dan summita G20 završio je okupljanjem šefova država i vlada 20 najrazvijenijih država svijeta na svečanoj večeri. Prethodno je zaključen skup o digitalnoj ekonomiji. Američki predsjednik Donald Trump svoj je često grubi i agresivni govor zamijenio diplomatskim tonom i prijateljskim vibracijama na otvorenju summita G20 u Osaki gdje se sastaje sa svjetskim čelnicima na koje se okomio samo nekoliko dana prije.

- Trump ironično pozvao Putina da se ne miješa u američke izbore 2020.

Očekivanja su da će summitom u Osaki dominirati razlike - od oštrih i jasnih razlika u trgovinskom ratu između SAD-a i Kine do onih u stajalištima o klimatskim promjenama i napetosti u Zaljevu s Iranom.

Branimir Vidmarović, stručnjak za međunarodne odnose, u razgovoru za Studio 4 osvrnuo se na ta očekivanja:

Dok je sjedio na sjednici s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koju je često kritizirao zbog kupnje energenata od Rusije i neuspjeha da ispuni obećanje o povećanju izdvajanja za obranu NATO-a, američki predsjednik bio je veseo.

- Ona je fantastična osoba, fantastična žena i vrlo mi je drago što je imam kao prijatelja - rekao je Trump hvaleći trgovinske odnose SAD-a i Njemačke.

Istodobno nije bilo znakova Trumpovih primjedbi izrečenih ranije ovog tjedna da je sigurnosni savez s Japanom u neravnoteži te da bi, dok bi SAD branio azijsku zemlju, Tokio čekao hoće li SAD biti napadnut, a događaje gledao preko televizora Sony. Umjesto toga Trump je pozdravio trgovinske veze s Japanom te obećao da slijede novi dogovori.

Na putu za summit Trump se okomio na Indiju zbog neprihvatljivih tarifa za SAD, no u Osaki je obećao vrlo obuhvatan trgovinski sporazum s Indijom, na početku susreta s premijerom Narendom Modijem. Trump, Abe i Modi čak su imali i trostrani prvi susret na početku zajedničkog summita koji se čini kao blok protiv Kine.

Kineski predsjednik Xi Jinping trebao bi se sastati s Trumpom u subotu na najiščekivanijem događaju na ovogodišnjem summitu. Stručnjaci su podijeljeni u pogledu toga mogu li Xi i Trump postići dogovor ili barem stanku u trgovinskom ratu ili će dvije zemlje nastaviti put gospodarskog razdvajanja.

Svjetski gospodarski rast mogao bi se zaustaviti zbog njihova sukoba, koji se intenzivirao zbog američkih sankcija kineskom divu Huaweiju. Tek će se vidjeti hoće li Peking biti spreman učiniti neku gestu, ponajprije kada je riječ o tehnološkom sektoru. I hoće li Trump odustati od borbene gospodarske retorike koja mu je toliko draga u trenutku kad kreće u kampanju za reizbor 2020.

Sukob Washingtona s Iranom najteža je međunarodna kriza u ovom trenutku.
Kina je saveznica Teherana i jedan od glavnih uvoznika iranske nafte. Europska unija i Rusija pozivaju da se poštuje međunarodni nuklearni sporazum sklopljen s Iranom 2015., za koji Trump više ne želi ni čuti, a kojeg se sada želi riješiti i Iran. Domaćin sastanka G20 Japan pokušao je posredovati, no to mu nije uspjelo.

SAD je u ponedjeljak uveo nove financijske sankcije najvišim dužnosnicima iranskog režima, uključujući ajatolaha Alija Hamneija.

- Nastavit ćemo povećavati pritisak na Teheran - poručio je Trump.

Ta strategija odgovara Saudijskoj Arabiji, velikom iranskom regionalnom suparniku i članici G20, ali se nimalo ne sviđa Moskvi. Vladimir Putin moći će o tome razgovarati s Trumpom u Osaki jer je ondje predviđen njihov bilateralni sastanak.

G20 neformalni je forum koji okuplja 19 najrazvijenijih zemalja svijeta i Europsku uniju.

U čast summita bakice iz grupe Obachaaan objavile su video: