Bačić: SDP neće uspjeti u opozivu ministra Kuščevića

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić ustvrdio je da SDP neće uspjeti u opozivu ministra uprave Lovre Kuščevića.

- Nisam još vidio SDP-ov prijedlog za opoziv ministra Kuščevića, interesira me koje će razloge navesti za smjenu, no, u svakom slučaju, neće uspjeti u opozivu ministra - kazao je Bačić nakon sjednice Kluba zastupnika.

Rekao je da su jasni rokovi za proceduru opoziva, ali su jasni i rokovi za održavanje redovite i izvanredne sjednice Sabora.

- Tek kada dođe prijedlog SDP-a, onda ćemo moći reći kada ćemo o tome raspravljati, no svakako ne možemo osam dana nakon podnošenja i nakon što Vlada da svoje očitovanje, a mora se najkasnije u roku od 30 dana - dodao je.

Na upit što ako SDP tempira podnošenje zahtjeva tako da se mora sazvati izvanredna sjednica Sabora, nakon 15. srpnja, Bačić kaže da ako rokovi budu takvi da ne možemo provesti raspravu do 15. srpnja, onda ćemo vidjeti i raspraviti o tome.

Kazao je i da u HDZ-u još nisu raspravljali tko će zamijeniti Mariju Pejčinović Burić na mjestu ministrice vanjskih i europskih poslova nakon što je izabrana za glavnu tajnicu Vijeća Europe.

- Ona će na tu dužnost stupiti 15. rujna i imamo još dva i pol mjeseca pa će biti vremena odlučiti tko će je zamijeniti. U Ministarstvu se ozbiljno radi na pripremi preuzimanja predsjedanja Europskom unijom od 1. siječnja. Nije cijela stvar na ministrici, i najbliži suradnici jako dobro su upućeni u taj posao i neće biti nikakvog vakuuma - rekao je Bačić.

Najavio je i da će njegov stranački kolega Tomislav Sokol danas podnijeti ostavku radi odlaska u Europski parlament, a njegova zamjenica mandat će preuzeti 12. srpnja.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić nije htio odgovoriti na pitanje koliko je realno da dođe do rekonstrukcije Vlade. Što se ministra Kuščevića tiče, kazao je da prvo treba vidjeti što mu se stavlja u krimen, što je od toga točno, a što nije.

- Ministar Kuščević jučer je na sjednici Vlade govorio da tu uistinu krimena nema i da je riječ o organiziranoj kampanji protiv njega. Uvijek treba vidjeti i zbrojiti što je istina, a što nije - poručio je Kujundžić.

Nije mogao komentirati tko će biti novi ministar vanjskih poslova jer, kaže, nije sudjelovao u razgovorima.

Upitan bi li sadašnji ministar unutarnjih poslova Davor Božinović bio dobar i ministar vanjskih i europskih poslova, kazao je da je prema CV-u kompetentan, kao i drugi koji se spominju, poput Andreje Metelko Zgombić sa zavidnom karijerom ili iznimno kvalitetnog Zvonimira Frke-Petešića. Premijer će odlučiti koga će postaviti na to mjesto -  rekao je.