Vrućine u Europi: mladić umro u Španjolskoj, u Francuskoj do 45 °C

Francuska je danas zabilježila najvišu temperaturu otkako su počela mjerenja, čak 44,3°C, a za lipanj rekordnih 43°C očekuje se i u Španjolskoj.

Vrhunac toplinskog vala, između 13 i 14 sati rekord potrošnje struje
Toplinski val zahvatio Hrvatsku, prilagodimo se! 

Živa u termometru popela se na 44,3°C u Carpentrasu, u južnoj pokrajini Provence, objavio je Meteo France, potukavši rekord od 44,1°C izmjerenih u kolovozu 2003. Svjetska meteorološka organizacija objavila je da će 2019. vjerojatno biti do sada najtoplija godina, a razdoblje od 2015. do 2019. najtoplije petogodišnje razdoblje otkad postoje mjerenja.

U četiri francuska departmana proglašen je najviši, "crveni" stupanj opasnosti jer temperature više odgovaraju onima u Saudijskoj Arabiji.

Temperature u dijelovima Španjolske trebale bi doseći novi rekord za lipanj od 43°C.

Od 1975. Španjolska je doživjela devet toplinskih udara u lipnju, od kojih pet u zadnjem desetljeću, po Španjolskom meteorološkom zavodu.

U Kataloniji i dalje bjesni požar koji je zahvatio 60 kilometara četvornih, a mogao bi progutati četiri puta više. Poljoprivrednicima je kazano da prekinu sve radove na 48 sati.

U Valladolidu u središtu zemlje od vrućine je umro 93-godišnji muškarac srušivši se na ulici, a u gradiću kod Cordobe 17-godišnji mladić umro je nakon što je skočio u bazen poslije dana provedenog na polju.

U Francuskoj je zatvoreno gotovo 4000 škola ili rade skraćeno. Pariška regija Ile de France već je zabranila prometovanje više od polovice automobila zbog zagađenja zraka. Promet je ograničen i u Lyonu, Strasbourgu i Marseilleu.

Vrućine bi trebale potrajati do početka idućeg tjedna.