"Kuščević pokazao kako 47 puta povećati vrijednost imovine ako si načelnik općine"

Zastupnik SDP-a Peđa Grbin njavio je da će već početkom sljedećeg tjedna u saborsku proceduru uputiti prijedlog za opoziv ministra uprave Lovre Kuščevića, koji je "pokazao kako se obogatiti do 44. Ggdine i 47 puta povećati vrijednost svoje imovine".

-
Trenutačno smo u fazi da moramo mijenjati tekst zbog novih saznanja da je ministar muljao s imovinom. Jučer poslijepodne i danas tijekom jutra objavljene su informacije kako su ministar i supruga kupovali nekretnine, kako su te nekretnine kupili za 60 tisuća kuna kao pašnjake, a nakon toga su ih prenamijenili, savim slučajno dok je ministar bio načelnik općine u kojoj se nekretnine nalaze i danas te nekretnine vrijede 2,8 milijuna kuna - izjavio je Grbin novinarima u Saboru.

- Ministar je opisao kako se obogatiti do 44. godine, a na ovom primjeru pokazao je kako 47 puta povećati vrijednost svoje imovine, a za to je potrebno samo jedno - da si načelnik, da mijenjaš prostorne planove i da unaprijed znaš što ćeš s prostorom u svojoj općini - rekao je i najavio kako moraju dopuniti zahtjev, a trenutačno razgovaraju s drugim opozicijskim strankama da ih u ovome podrže.

- Svi u Hrvatskom saboru znaju što je ministar Kuščević radio i nema nikoga u Hrvatskoj u ovom trenutku tko nije svjestan kako se Kuščević obogatio do 44. godine i koliko je to pokvareno. Svatko u Hrvatskom saboru, ako ima imalo slobodne volje, podržat će nas u ovom zahtjevu - odgovorio je Grbin na pitanje jesu li tražili potporu nekih iz redova vladajućih, poput SDSS-a.

- Kao što su Plenković i Dalić podnijeli zahtjev za izuzeće, sada očekujem da ga podnese i Kuščević, vjerojatno navodeći kao razlog njegov sukob s gospođom Novaković - rekao je Grbin. Ustvrdio je i da imamo blokadu rada Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, a "doslovno svakoga dana imamo neku novu informaciju o nekom novom sukobu interesa ili nešto poput Kuščevićeva slučaja, što je puno gore od toga".

- Kolege iz HNS-a i SDSS-a pokazale su da njima nije nimalo stalo do javnog interesa. Kao što smo nebrojeno puta do sada rekli, od Karamarka preko Marić pa sada do Kuščevića, svi zastupnici u Hrvatskom saboru odlučit će je li im važniji javni interes ili privatni interes ministra Kuščevića - smatra Grbin.

Mišljenja je da se Plenković davno trebao odlučiti ne na rekonstrukciju, nego na remont Vlade, a jedini način za provođenje takvog remonta jesu izbori, sve ostalo samo su šuplje priče.

Grbin je najavio da će početkom sljedećeg tjedna predati zahtjev, a na predsjedniku Sabora je da odluči kada će se o opozivu Kuščevića raspravljati, ali da će to biti moguće do početka ljetne stanke 15. srpnja.