UN kaže da gotovo svaki dan umre jedno migrantsko dijete

U posljednje četiri godine gotovo je svaki dan, u nastojanju da se domogne sigurnosti, umrlo jedno migrantsko dijete, upozorili su u petak Ujedinjeni narodi.

UN-ova agencija za migracije objavila je da je od 2014., od kada su se počeli prikupljati podaci o smrti i nestancima migranata, na opasnim putovanjima u potrazi za boljim životom u svijetu umrlo najmanje 32.000 migranata, uključujući 1600 djece.

- Djeca umiru u svim dijelovima svijeta. Ta djeca nisu svjesna što se događa i suočavaju se sa strašnim rizicima, kazao je Frank Laczko, direktor Međunarodne organizacije za migracije (IMO).

Svijet je potresla fotografija 25-godišnjeg Oscara Alberta Martineza iz Salvadora i njegove dvogodišnje kćeri Angie Valerije koji su se utopili pokušavajući prijeći Rio Grande kako bi iz Meksika ušli u SAD.

UN-ova agencija za izbjeglice UNHCR tu je fotografiju usporedila sa slikom trogodišnjeg sirijskog izbjeglice Alana Kurdija koji se utopio 2015. u Sredozemnom moru.

Od tada je korištenje mediteranske rute za ulazak u EU jenjalo te je 2018. broj smrtnih slučajeva pao na 4734. Godinu prije, u pokušaju prelaska Sredozemlja, smrtno je stradalo 6280 migranata.

Laczko ističe da su se zemlje očito više usredotočile na zaštitu svojih granica nego na humanitarne akcije.

Mnoge su zemlje podignule ograde kako bi odvratile migrante od pokušaja ilegalnih ulazaka, a Europska unija i SAD vrše pritisak na svoje susjede da spriječe nadiranje migranata.

Prema UNHCR-u, u svijetu je trenutačno oko 70 milijuna prisilno raseljenih ljudi, a većina su djeca.