Ne prestaju nagađanja o rekonstrukciji Vlade

Ne prestaju nagađanja o rekonstrukciji Vlade RH nakon odlaska ministrice vanjskih i europskih poslova Marije Pejčinović Burić za glavnu tajnicu Vijeća Europe. 

Mediji navode da bi među kandidatima za novoga ministra mogli biti  Andreja Metelko-Zgombić, Zvonimir Frka Petešić ili pak Davor Božinović.

Branko Bačić
, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a, smatra da za izbor ministra ima još dovoljno vremena.

Na skupu HNS-a koji će tijekom vikenda održati u Svetom Martinu na Muri raspravljat će se, među ostalim, o rekonstrukciji Vlade i ministru uprave Lovri Kuščeviću, potvrdili su HRT-u u toj stranci.

Iz Vlade poručuju kako su razgovarali s potpredsjednikom Vlade Predragom Štromarom koji je opovrgnuo neke medijske navode da će HNS pokrenuti opoziv ministra Kuščevića. "Ultimatumi ne dolaze u obzir. Sastanak parlamentarne većine mjesto je na kojem se trebaju iznositi takve stvari, a ne putem medija", kažu u Vladi. Prilike za razgovor bit će na koalicijskom sastanku sljedeći tjedan.

Milorad Batinić, saborski zastupnik HNS-a, kazao je ranije da je odlazak ministrice Pejčinović Burić prilika za jednu širu rekonstrukciju Vlade.

- Više o  detaljima bit će na koalicijskom sastanku. Smisao rekonstrukcije je da bude bolje i da ostali ministri u Vladi slijede tempo ministara Divjak i Štromara, kaže Batinić.

Branko Hrg, saborski zastupnik HDS-a rekao je kako nije shvatio da se premijer "želi rješiti ikoga".

- On izuzetno hrabro štiti svoje ministre i na tome mu treba čestitati, kazao je i dodaje da je premijer taj koji "određuje tim i ekipu na terenu".

I dalje je jedino sigurno da će premijer Andrej Plenković morati odabrati novog šefa diplomacije, a hoće li još neki ministri otići teško da će se znati prije jeseni.