Trump: Želio bih se sresti s Kim Jong Unom u razvojačenom području

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da bi se želio susresti sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong Unom u razvojačenom području na granici Sjeverne i Južne Koreje.

- Nakon vrlo važnih sastanaka, uključujući sastanak s kineskim predsjednikom Xijom, iz Japana odlazim u Južnu Koreju (s predsjednikom Moonom.) Ako to sjevernokorejski vođa Kim vidi, susrest ću se s njim na granici, u razvojačenom području, samo da se rukujemo i pozdravimo (?)!, napisao je Trump na Twitteru.Trump se nalazi u japanskom gradu Osaki, na summitu G20. U subotu bi trebao doputovati u Južnu Koreju, a u nedjelju se vratiti u Washington. Bijela kuća jučer je odbila komentirati je li Trump trebao ići u razvojačeno područje.

Posebni američki izaslanik Stephen Biegun izjavio je jučer da su Sjedinjene Države spremne voditi konstruktivne razgovore sa Sjevernom Korejom kako bi postigle sporazum o denuklearizaciji koji su dvije zemlje dogovorile prošle godine, priopćilo je južnokorejsko ministarstvo vanjskih poslova.

Biegun je svojem južnokorejskom kolegi Leeju Do-hunu rekao da Washington želi ostvariti "istodoban, paralelan" napredak u sporazumu postignutom na summitu Trumpa i Kima u Singapuru prošle godine, navodi se u priopćenju. Obje su se strane složile da će uspostaviti nove odnose i raditi na denuklearizaciji Korejskog poluotoka.

Međutim, pregovori su zastali nakon što je u veljači propao drugi sastanak na vrhu u Vijetnamu jer dvije strane nisu uspjele umanjiti razlike između američkog poziva za denuklearizaciju i sjevernokorejskog zahtjeva za ublažavanje sankcija.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je južnokorejskom predsjedniku Moonu, na sastanku na marginama summita G20, da mu je Kim u travnju kazao kako su ključna sigurnosna jamstva te da su potrebne odgovarajuće mjere kako bi se ostvarila denuklearizacija, priopćio je u subotu južnokorejski predsjednički ured.

Nominalni sjevernokorejski šef države Choe Ryong Hae jučer je u govoru istaknuo da su Kim Jong Unove "strateške odluke i proaktivne vanjske aktivnosti" dovele do "velikog događaja 12. lipnja" ili singapurskog summita s Trumpom te su "ponovno uspostavili odnose s velikim silama".