G20 upozorio na ekonomsku stagnaciju, ali nije osudio protekcionizam

Završen je summit G20. Članice skupine postignule su sporazum o klimi, no i ovaj put bez SAD-a. A SAD i Kina složili su se da će ponovno pokrenuti trgovinske pregovore. Susretom predsjednika dviju najvećih svjetskih ekonomija, Trumpa i Xija, ublažen je dugotrajan spor koji je bio prijetnja globalnom gospodarskom rastu.

Svjetski čelnici na summitu G20 upozorili su na rastuće rizike po svjetsku ekonomiju, ali nisu izrijekom osudili protekcionizam te su se založili za slobodnu, poštenu trgovinu i poticajno investicijsko okruženje, nakon razgovora za koje su neki svjetski vođe rekli da su bili teški.

U službenoj izjavi na kraju dvodnevnog summita, održanog u japanskoj Osaki, vođe su poručile da je svjetski ekonomski rast ostao nizak te da postoje daljnji rizici za pad u vrijeme porasta trgovinskih i geopolitičkih tenzija.

- Težimo realizirati slobodnu, poštenu, nediskriminirajuću, transparentnu, predvidljivu i stabilnu trgovinu, investicijsko okruženje te zadržati naša tržišta otvorenima, rekli su u izjavi sa summita u kojoj vođe, kao i na prethodnome, nisu pozvale na potrebu otpora protekcionizmu.

Japanski premijer Shinzo Abe samouvjereno je naglasio da čelnici summita G20 imaju puno toga zajedničkog, poput prepoznavanja potrebe da grupa G20 ostane ključni pogon svjetskog ekonomskog rasta.

- G20 se dogovorio o temeljnim načelima podržavši sustav slobodne trgovine, kazao je Abe, dodavši da se grupa založila za snažnije mjere kako bi poboljšali sustav rješavanja trgovinskih sporova Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

Domaćin summita Japan je, u pripremanju izjave, nastojao ishoditi rješenje koje bi zadovoljilo SAD, koji se protivi osudi protekcionizma, i druge nacije koje traže jače upozorenje protiv trgovinskih tenzija.

- Nije bilo velikih odluka, ali sudionici su potvrdili svoje želje za daljnjim radom na poboljšanju svjetskog trgovinskog sustava, uključujući želju za radom na reformi WTO-a, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin na novinskoj konferenciji u subotu.

- Pozitivna je činjenica da su svi potvrdili da je taj proces potreban te su potvrdili spremnost rada na tome, dodao je.

Američko-trgovinski rat koji se pogoršava je uzdrmao svjetska tržišta i testirao volju čelnika G20 da predstave ujedinjenu frontu za sprječavanje globalne recesije.

SAD i Kina su se dogovorile ponovno započeti razgovore o trgovini, što je pružilo neku nadu da bi dvije najveće svjetske trgovine mogle razriješiti spor.
Europska unija i zajedničko tržište Južne Amerike Mercosur dogovorili su sporazum o slobodnoj trgovini u petak.

- Sporazum promiče naše vrijednosti i podržava multilateralni sustav utemeljen na pravilima, rekao je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker u subotu, kritizirajući time Trumpovu averziju spram multilateralizma.

Šefica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) je upozorila da se svjetska ekonomija suočava s ozbiljnim problemima zbog trgovinskih sukoba te je pozvala čelnike skupine G20 da smanje carine i ostale prepreke slobodnoj trgovini.

- Dok je ponovno pokretanje razgovora između SAD-a i Kine poželjno, već uvedene carine koče svjetsku ekonomiju i neriješena pitanja znače velike nesigurnosti o budućnosti, rekla je u izjavi.

Prošlogodišnji summit G20 u Buenos Airesu bio je prvi summit koji je odbacio potrebu osude protekcionizma, što je bilo povlačenje pred zahtjevom Washingtona.