Nastavljeni razgovori o čelnim pozicijama

Čelnici zemalja članica Europske unije ponovno su se okupili na plenarnoj sjednici u ponedjeljak ujutro nakon što su cijelu noć proveli na bilateralnim konzultacijama oko imenovanja novog vodstva europskih institucija.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk razgovarao je pojedinačno sa svih čelnicima zemalja članica i nakon toga ih pozvao na zajednički radni doručak u 8.00 sati.

U nedjelju popodne prije početka summita, nizozemski socijaldemokrat Frans Timmermans iskočio je kao favorit za poziciju predsjednika Europske komisije.

Prema informacijama koje je u ponedjeljak ujutro objavio Politico.eu, iza te ideje stoji bivši predsjednik Europskog parlamenta, njemački socijaldemokrat Martin Schulz.

Po toj zamisli, Timmermans bi bio predsjednik Komisije, a Manfred Weber, čija je stranka EPP relativni pobjednik europskih izbora, dobio bi utješno mjesto predsjednika Europskog parlamenta.

Navodno su tu ideju prihvatili njemačka kancelarka Angela Merkel i Weber. To je navodno učinjeno kako bi se spasio koncept spitzenkandidata. Međutim, ta ideja nije naišla na dobar prijem u samom EPP-u, u kojem većina inzistira da njima kao pobjednicima izbora pripadne mjesto predsjednika Komisije.

Hoće li europski pučani ipak uspjeti postaviti Manfreda Webera na čelo komisije?

O tome je u Dnevniku 3 u nedjelju navečer izvijestila dopisnica HRT-a iz Bruxellesa Jasna Paro rekavši da se prema razvoju događaja za sada to neće izvesti.

- Prema razvoju događaja za sada se to neće izvesti. Više se ovdje stječe dojam da se radi o sprječavanju nego o izboru jer su socijalisti i liberali zajedno pokušavaju spriječiti Webera, a pučani su prije par sati spriječili Timmermansa, Doduše Timmermansu su se suprotstavile i države članice Višegradske skupine kao i Italija. Neki spekuliraju da je došlo do manje pobune protiv kancelarke Angele Merkel unutar pučkog bloka jer je ona navodno podržala dogovor prema kojem bi Timmermans dobio mjesto predsjednika Europske komisije, Weber mjesto predsjednika parlamenta, a liberali bi dobili mjesto predsjednika Europskog vijeća. Pučani su takav prijedlog velikom većinom u potpunosti odbacili. Ako je postojao takav dogovor to bi značilo da je kancelarka Merkel nije dobila potporu vlastitog pučkog bloka odnosno europskih demokršćana, rekla je Paro.

Dodala je kako je ovaj summit počeo s više od tri sata zakašnjenja zbog toga što su prvo pučani odužili sa svojim sastancima, a zatim su više od dva sata trajale međusobne konzultacije i bilateralni sastanci premijera međusobno.

- Većina na summitu smatraju da ih čeka duga noć, vrlo teški pregovori , a mnogi najavljuju sljedeći summit na istu temu za dva tjedna.Pogledajte izjave predsjednika Europske komisije Jeana Claudea Junckera, Angele Merkel i Andreja Plenkovića.

U javljanju za središnji Dnevnik dopisnica HRT-a iz Bruxellesa Jasna Paro rekla je da prema informacijama od oko 19 sati, a koje je potvrdio i sam premijer Andrej Plenković, europski pučani na sastanku premijera demokršćanskog bloka nisu postigli dogovor oko ključnog mjesta oko kojeg se danas traži kompromis, a to je mjesto predsjednika Europske komisije.

- Cijelo popodne se spominjalo mjesto Fransa Timmermansa. To je daans odbačeno na sastanku pučkih premijera i zbog toga je summit kasnio. Ključni cilj večerašnjeg sastanka i dalje ostaje isti - dogovoriti paket za četiri predsjedničke funkcije jer je tako u paketu najlakše postiči ravnotežu u političkom, zemljopisnom, demografskom i spolnom smislu, objasnila je Paro.

- Ako se danas i u jednom trenutku činilo da je kompromis bliži to se mora demantirati. niti je kompromis bliži, nit je poznat mogući sadržaj tog kompomisa, dodala je u javljanju uživo za središnji Dnevnik HRT-a.Na pitanje je li premije Plenković kandidat za jedno od čelnih  mjesta Paro je rekla da što se tiče našeg premijera njegovo se ime spominje u kombinaciji za mjesto predsejdnika Europskog vijeća.

- To uglavnom spominju kredibilni, ugledni mediji poput Financial Timesa, Die Wel pozivajuće se na diplomatske  i kreditibilne izvore. Za to nema potvrde, premijer to ni danas nije potvrdio dolazeći na sastanak, rekla je Paro.

Premijer Andrej Plenković je nakon sastanka europskih pučana, a prije summita na kojem će se odlučivati o čelnim ljudima europskih institucija, izjavio da se "paralelno igra pet utakmica".

- Prva je koncepcijska utakmica a EPP već mjesec dana pregovara da na čelu Europske komisije bude Manfred Weber. Druga je politička utakmica u kojoj socijalisti i liberali žele da budući predsjednik EK konačno ne bude iz EPP-a, rekao je Plenković.

- Treća utakmica je geografska distribucija, četvrta je pitanje zastupljenosti spolova i peta je međuinstitucionalna utakmica između Europskog vijeća i Parlamenta gdje Parlament nastoji diskvalificirati Webera, objasnio je Plenković.
Na ovom izvanrednom summitu pokušava se prije prve plenarne sjednice novog saziva Europskog parlamenta koja je u srijedu dogovoriti paket imenovanja u novom institucionalnom ciklusu.

Riječ je o izboru predsjednika Europske komisije, Europskog vijeća, Europskog parlamenta, predsjednika Europske središnje banke i visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku. Zadnji put kada se biralo novo vodstvo 2014. godine trebala su tri mjeseca i tri summita. 

Kako tvrdi njemački savjetnik u Europskom parlamentu Tobias Teuscher, predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk predložio je da se mjesto predsjednika Komisije dodijeli lijevom centru - dakle, ta bi funkcija mogla pripasti Fransu Timmermansu.

To bi značilo i da je neće dobiti Nijemac Manfred Weber, vodeći kandidat pučana, mada je Europska pučka stranka osvojila najviše glasova na izborima u svibnju.

Tusk je nadalje predložio da desni centar dobije mjesto visokog predstavnika za vanjsku politiku Europske unije i predsjednika Europskog parlamenta. Kao kandidat za predsjednika Europskog vijeća, među ostalim, spominje se i baš premijer Plenković.

Na početku summita u 16 sati na ulazu novinari su pitali Tuska je li istina da će socijalist biti sljedeći predsjednik Komisije, je li to vaš prijedlog.

- Sve je ovdje, ali to je stroga tajna, odgovorio je Tusk pokazavši na papir koji je držao u ruci.

Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani izjavio je na dolasku kako vjeruje u proces izbora vodećeg kandidata (spitzenkandidata) i bio je veom jasan.

- Pobjednik će biti predsjednik Europske komisije. A pobjednik je Europska pučka stranka. Zbog toga želimo to mjesto. A Manfred Weber je naš kandidat. Moje stajalište je veoma jasno, rekao je Tajani.- Četiri od pet pozicija o kojima se odlučuje ovisi o prijedlogu Europskog vijeća. Za mene su uvjeti za ta četiri mjesta jasni. Dva moraju pripasti muškarcima, dva ženama. Na tome ću se angažirati. Princip spitzenkandidata ne može dobiti većinu unutar Europskog vijeća. Donald Tusk vodio je pregovore, ali u konačnoj raspodjeli pozicija treba biti i muškarac ili žena koji će doći s istoka Europe. Za mene su bitni kompetentnost kandidata i predanost europskom projektu, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron.Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je kako je sve izglednije da će novi predsjednik Europske komisije biti netko od takozvanih "spitzenkandidata". Točnije - ili Manfred Weber kandidat iz Europske pučke stranke ili Frans Timmermans iz redova socijaldemokrata. 

Najkompliciraniji je izbor predsjednika Europske komisije. Najprije se unutar Europskog vijeća, tijela koje čine šefovi država ili vlada zemalja članica mora postići kvalificirana većina oko jednog kandidata kojega onda mora potvrditi Europski parlament natpolovičnom većinom.