Forenzično vještačenja Agrokora: Iz koncerna izvučeni milijuni

Plaćanje privatnih troškova karticama tvrtke, izvlačenje najmanje 64 milijuna kuna sa švicarskih računa koncerna, neprikazivanje gubitaka - sve to dio je forenzičnog financijskog vještačenja u Agrokoru poljske tvrtke KPMG koje je objavio Jutarnji list.

Nalaz koji se čekao mjesecima naručilo je državno odvjetništvo i ključno je za eventualno podizanje optužnice protiv Ivice Todorića i ostalih.

U dokumentu od 533 stranice glavni vještak zaključuje da su se godinama sustavno iskorištavali lažni financijski izvještaji te da to nije moglo biti slučajno.

A realnost je da je još jedna revizija pokazala kako je Agrokor od 2006. do 2015. samo jednu godinu poslovao s dobiti, stoga Ivica Todorić nije imao pravo na isplaćenu dividendu od 710 milijuna kuna.

Otkriven je račun s oznakom M1 na kojem se nalazi 45 milijuna kuna za koje se dokazalo da su isplaćeni za privatne potrebe obitelji Todorić. Tu je i 10 milijuna kuna troškova koje je umjesto Ivice Todorića podmirio Agrokor ili neke druge tvrtke.

Revizija otkriva da je otkup 8% dionica, koje je u Agrokoru imala Europska banka za obnovu i razvoj, ipak financirao Agrokor, a ne Ivica Todorić. Ima toga još - kupnja Kulmerovih dvora zapravo je financirana novcem Agrokora, a ne Ivice Todorića. U oba dva slučaja i EBRD-a i Kulmerovih dvora preko trećih tvrtki s kojima je Agrokor poslovao. 

Todorić na blogu i danas poručuje.

- Da je novac... bio moj novac i na njega je uredno plaćen porez. Dakle, nitko ništa nije "izvlačio", to je bio moj novac, napisao je Ivica Todorić.
Proziva i revizorsku kuću za sukob interesa jer su u Agrokoru bili angažirani i prije.
Na kraju, hoće li eventualno biti potrebno tražiti dopunu nalaza vještaka, odlučit će Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu.