Nezaposlenih nikad manje, a osobe s invaliditetom i dalje teško do posla

Na Zavodu za zapošljavanje trenutačno je najmanje nezaposlenih do sada - oko 111.000. Među njima je i 6000 osoba s invaliditetom. One i dalje teško pronalaze posao. Tvrtke s više od dvadeset radnika dužne su ih zapošljavati. No obveznu kvotu ispunjava tek svaki sedmi poslodavac.

Šivaju, sklapaju, kuhaju, čiste... i još mnogo plaćenih poslova rade osobe s invaliditetom. U Hrvatskoj ih je u radno aktivnoj dobi oko 240.000, no samo njih 11.000 ima stalan posao.

Obeshrabruje podatak da tek svaka dvadeset druga osoba s invaliditetom radi, no pomaka ima. Lani ih se zaposlilo oko 3000, a samo u jednoj varaždinskoj tvrtki radi ih stotinjak.

Ina je proglašena poslodavcem godine zbog zapošljavanja osoba manje radne sposobnosti. Primjera dobre prakse ima jer država potporama potiče zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Zakon kaže da poslodavci s najmanje 20 radnika moraju zaposliti osobe s teškoćama, no mnogi tu obvezu nerado ispunjavaju. Poslodavci plaćaju naknade jer nemaju zaposlenu osobu s invaliditetom u svom sustavu, ali isto tako koriste zamjenske kvote.
Predrasuda da su osobe s invaliditetom radno manje sposobne polako se mijenja. I to najviše zahvaljujući centrima za profesionalnu rehabilitaciju, koji prema novom ustroju djeluju u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku.