Trump i Kim suglasni o nastavku dijaloga o denuklearizaciji

Sjevernokorejski predsjednik Kim Jong-un i njegov američki kolega Donald Trump usuglasili su se na sastanku održanom u nedjelju da će nastaviti s dijalogom kako bi se postigao napredak u procesu denuklearizacije na Korejskom poluotoku, javljaju u ponedjeljak sjevernokorejski mediji.

Trump je postao prvi aktivni američki predsjednik koji je došao u posjet Sjevernoj Koreji kada se u nedjelju susreo s Kimom u Demilitariziranoj zoni (DMZ) između dviju Koreja.

- Čelnici dvija država usuglasili su se da će ostati u bliskom kontaktu u budućnosti kako bi obnovili i pokrenuli produktivni dijalog za postizanje napretka u denuklearizaciji Korejskog polutoka i u bilateralnim odnosima, prenosi agencija KCNA.

Agencija dodaje da su tijekom razgovora u četiri oka, Trump i Kim razjasnili pitanja potrebna za smanjivanje napetosti na Korejskom poluotoku, zatim pitanja brige i interesa koji su postali kamen spoticanja u rješavanju tih pitanja te su izrazili puno uzajamno razumijevanje i suosjećanje.

"Hrabra odluka" dvojice čelnika da održe povijesni sastanak "stvorila je povjerenje bez presedana između dviju zemalja" koje su dosta vremena uvučene u duboko ukorijenjen animozitet, zaključuje KCNA.