Pregovori u Bruxellesu odgođeni su za utorak

Čelnici država članica EU-a ponovno su se okupili na plenarnoj sjednici, nakon što su noć proveli u pregovorima o novom vodstvu europskih institucija. Nakon što su trajali neprekidno više od 18 sati, donešena je odluka o njihovoj odgodi.

Glasnogovornik Donalda Tuska izvijestio je da su pregovori o čelnim ljudima europskih institucija odgođeni do utorka u 11 sati. Donald Tusk odlučio je završiti sastanak za danas.

- Predsjednik Europskog vijeća prekinuo je sastanak i ponovno sazvao Europsko vijeće sutra u 11 sati, objavio je Tuskov glasnogovornik Preben Aamann.Iz Bruxellesa se za Dnevnik javila Jasna Paro.Prema medijima i kuloarskim informacijama, glavni kandidat za predsjednika Europske komisije je socijalist Frans Timmermans. Protiv njegova imenovanja jučer su bili premijeri osam država članica, među njima i hrvatski premijer Andrej Plenković.

Pučanin Manfred Weber mogao bi postati predsjednikom Europskog parlamenta, iako je bio kandidat Europskih pučana za predsjednika EK.

Prema posljednjim informacijama, kandidati za čelnika Europskog vijeća su belgijski premijer Charles Michel, Bugarka Kristalina Georgieva i Dankinja Margarethe Vestager.

Prema nepotvrđenim informacijama, u slučaju ove funkcije više se razgovara o tome kojoj bi političkoj grupaciji trebala pripasti nego o konkretnim imenima.