Sindikalni odbor "3. maja" poziva vjerovnike da povuku ovrhe

Sindikalni odbor za opstojnost 3. maja uputio je vjerovnicima tog brodogradilišta, koji još nisu povukli ovrhe, još jednu zamolbu da to učine što prije kako bi se deblokirao račun 3. maja.

Prema sadašnjim podacima, jedan dio vjerovnika iskazao je spremnost za deblokadu računa radi nastavka poslovanja u '3. maju'. I brodovlasnici koji su predali svoje ponude za dovršetak gradnje brodova iskazuju neupitnu želju za nastavkom suradnje i proizvodnje u '3. maju,' naveli su iz Sindikalnog odbora.

Ističu da će otvaranjem stečaja nad '3. majem' 4. srpnja svi dionici procesa financijski biti na većem gubitku nego u slučaju nastavka poslovanja bez stečaja te da bi tu činjenicu svi trebali prepoznati i postupiti, ne samo u interesu '3.  maja'  nego ponajprije u vlastitom interesu." Iz Sindikalnog odbora navode da "3. maj" sadašnjim radom na visokim temperaturama i bez plaća dokazuje da nije zavario svoja vrata i odustao od borbe za škver te da će radnici prvi podmetnuti svoja leđa kako bi se brodogradilište izvuklo iz gliba u koji ga je gurnuo vlasnik.

Nažalost, sav trud i napor radnika, kao i već iskazani interes brodovlasnika, neće biti dovoljni ne iskažu li nam i svi naši vjerovnici povjerenje da nastavkom poslovanja možemo pronaći načine za financijski oporavak i namirenje svojih obveza prema svim vjerovnicima", stoji u pismu Sindiklanog odbora za opstojnost "3. maja."

Prije nekoliko dana predstavnik radnika i predsjednik Nadzornog odbora "3. maja" Juraj Šoljić pozvao je vjerovnike da povuku ovrhe i tako omoguće deblokadu računa tvrtke. Kazao je kako je to jedini put koji vodi izbjegavanju stečaja, nastavku poslovanja i suradnje u izgradnji brodova. Poziv je uputio, kako je naglasio, uoči stečajnog ročišta za brodogradilište "3. maj" najavljenog za 4. srpnja.

Ročište radi rasprave o pretpostavkama za otvaranje stečaja u 3. maju ponovno je početkom lipnja odgođeno, ovaj put za 4. srpnja, jer se, kako je rečeno, ozbiljno razmatraju mogućnosti pozitivnog rješenja u tom brodogradilištu.