S fakulteta u ordinaciju bez dana iskustva

Za nekoliko dana petstotinjak studenata i studentica medicine dobit će svoje teškom mukom zaslužene diplome. Bit će to prva generacija koja će bez staža i praktičnog iskustva - ući u ordinacije. Naime, ovaj tjedan na snagu stupa pravilnik prema kojemu će mladi liječnici - odmah početi raditi...

Što ih čeka kad završe fakultet, mladi liječnici ne znaju. Upitnici se nižu - tko će i kako sastavljati listu mentora, koje su im obveze, dužnosti, odgovornost? Od pravilnika su, kažu, očekivali više.

Iskustva nemaju, strahovi se gomilaju. U Liječničkoj komori kažu staž je trebalo zadržati, a budućim liječnicima omogućiti tranzicijsko razdoblje od statusa studenta do statusa samostalnog liječnika.

- Smatramo da bi pravilnik trebalo doraditi u tom smislu i svakako bolje definirati upravo sustav mentorstva jer na mentorima i na njihovom radu ovisit će način izobrazbe mladih liječnika, kazao je predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić poručuje - razloga za zabrinutost nema.

- Ti mladi liječnici neće biti pušteni sami sebi, oni mogu doslovce isti dan dobiti specijalizaciju pod ravnopravnim uvjetima s drugim kolegama i s druge strane oni koji će raditi mimo specijalizacije radit će pod nadzorom i mentor će procijeniti kada su sami sposobni za samostalan rad, govori.

Koristi će od taga, kaže, imati i liječnici i pacijenti. Petstotinjak novih diplomiranih liječnika čeka svoju priliku.