Konstituiran deveti saziv Europskog parlamenta

Konstituiran je deveti saziv Europskog parlamenta, u kojem je među 751 zastupnikom i 11 hrvatskih. Europski parlament svojeg će predsjednika birati u srijedu, drugog dana plenarne sjednice u Strasbourgu.

S Europskog vijeća, koje je trajalo dva i pol dana, europski su čelnici preporučili Parlamentu da za predsjednika na prve 2,5 godine mandata izabere Bugarina, socijaldemokrata Sergeja Staniševa, a na drugu polovicu mandata Nijemca, člana europskih pučana Manfreda Webera. Glasovanje počinje sutra ujutro i očekuje se da bi moglo biti četiri kruga glasovanja.

U Europskom parlamentu potvrđeno je da će kandidat socijalista biti potpredsjednik njihova kluba zastupnika, Talijan David-Maria Sassoli. Na vijesti iz Bruxellesa o dogovorenom paketu, zastupnici socijalista u početku su reagirali negodovanjem, pa je još uvijek upitno kako će taj prijedlog proći u Europskom parlamentu.Europski pučani neće imati svojeg kandidata. Nakon sastanka njihova kluba, Manfred Weber rekao je da će njihovi zastupnici podržati kandidata socijalista jer poštuju ravnotežu moći. On je izrazio razočaranje i zbog toga što Europsko vijeće nije poštovalo proces tzv. spitzenkandidata, zbog čega je izgubio funkciju predsjednika Europske komisije. Weber je rekao da će se kao čelnik kluba pučana u Europskom parlamentu i dalje boriti za demokratsku Europu koja je u rukama građana.

Konstitutivnu sjednicu je otvorio predsjednik na odlasku Antonio Tajani i najavio da će se glasanje za izbor novog predsjednika Parlamenta održati u srijedu. Danas je tek određeno osam zastupnika koji će brojati glasove.

- U srijedu ujutro ćemo odabrati predsjednika EP-a. Rok za podnošenje kandidatura ističe večeras u 22 sata, rekao je Tajani.

Sjednica je počela izvođenjem "Ode radosti", himne Europske unije, a Tajani je neke zastupnike morao podsjetiti da se ustanu kod intoniranja himne jer je to "izraz poštovanja".

Nekoliko tisuća katalonskih prosvjednika ispred Europskog parlamenta

Nekoliko tisuća Katalonaca prosvjedovalo je ujutro ispred Europskog parlamenta u Strasbourgu jer trojica katalonskih eurozastupnika ne mogu sudjelovati na inauguralnoj sjednici Parlamenta, javlja France Presse.

Po policiji, okupilo ih se najmanje 4000. Mahali su zastavom Katalonije i ispred zgrade podigli pozornicu. Skup su osiguravale jake snage reda, a obustavljen je bio i javni prijevoz. Madrid ne dopušta trojici eurozastupnika iz Katalonije, pobornicima njezine neovisnosti, da preuzmu dužnost u EP-u jer nisu prisegnuli u španjolskoj prijestolnici.

To su Carles Puigdemont, bivši predsjednik katalonske vlade koji živi u egzilu u Belgiji kako bi izbjegao uhićenje u Španjolskoj zbog pokušaja secesije 2017., njegov kolega Toni Comin, koji je u jednakoj situaciji, te Oriol Junqueras, koji se nalazi u pritvoru u Španjolskoj.