"Za pravi ulov" na sniženjima treba pričekati kolovoz

Od 1. srpnja pa narednih 60 dana traju sezonska sniženja što će posebno razveseliti sve koji žele uštedjeti na budžetu.

-
Počela ljetna sniženja

Koliko domaća sniženja prate praksu ostalih zemalja Europske unije, jesu li dovoljna te koliko trgovci prodaju zaliha, razgovaralo se u Studiju 4 s Emom Culi, pomoćnicom direktorice Sektora za trgovinu HGK.

- Što se tiče drugih država Hrvatska je tu uskladila praksu po pitanju sezonskih sniženja i trgovci sa svojim ponudama te sniženjima nastoje privući potrošače kako ne bi došli do odljeva kapitala preko granice što je nekada bila praksa.

Iako se često navodi kako su sniženja u susjednim zemljama poput Slovenije, Italije pa i Austrije puno veća nego u Hrvatskoj, pomoćnica Coli odbacuje takve tvrdnje.

- Kad krenu sniženja obično imate gradaciju od 20-30 % u prvom valu, onda nakon mjesec dana sniženja dosežu 50 % i u zadnjem valu su sniženja 70-80%.

Za najveće uštede kupci će morati pričekati sredinu kolovoza. Za razliku od Europe, u SAD-u vrijede drugačija pravila. Već od prvoga dana sniženja kupci mogu kupiti proizvode koji su sniženi, primjerice sa 100 na 5 dolara.

Iz Hrvatske gospodarske komore upozoravaju potrošače da obrate pažnju na deklaraciju. Uz sniženu treba biti istaknuta i redovna cijena. Također, ako se radi o robi s greškom, mora biti posebno izdvojena i označena.

Iako se primjenjuju ljetna i zimska sezona sniženja, veliki trgovački lanci koriste praksu rasprodaje prošlogodišnje kolekcije.

- Ako se ne prodaju određene zalihe imate pravo i tijekom godine prodavati određenu robu po sniženim cijenama kako prodavač ne bi stvarao dodatne troškove i gubitke, a to je praksa u cijelom svijetu.

Sezonska sniženja su krenula i očekuje se veliki interes potrošača.

- Ako ste sretne ruke, možete si priuštiti i neke stvari koje niti ne pomišljate kupiti po redovnoj cijeni, zaključila je pomoćnica Coli.

Također, dodaje kako tijekom sezone sniženja vrijedi mogućnost povrata ili zamjene snižene robe.