Trump za Dan neovisnosti dovodi tenkove u središe Washingtona

Američki predsjednik Donald Trump najavio je da će povodu američkog Dana neovisnosti u središtu Washingtona izložiti tenkove, na proslavi koja će uključivati i prelete borbenih zrakoplova i druge prikaze vojne moći.

Pokazivanje oružja samo je jedan od novih elemenata u ovogodišnjem obilježavanju američkog Dana neovisnosti koji će se razlikovati od dosadašnjih nestranačkih, domoljubnih programa koji svake godine privuku stotine tisuća ljudi u Washington.

Prošli predsjednici su 4. srpnja ostajali u sjeni, no Trump planira održati govor u Lincoln Memorialu.

Na programu su i vatromet i prelet Air Force Ona, Boeinga 747 kojim se koriste američki predsjednici, kao i eskadrile Plavih anđela američke mornarice.

- Reći ću nekoliko riječi i imat ćemo zrakoplove iznad glave, a imat ćemo i tenkove ispred , otkrio je Trump novinarima u Ovalnom uredu.

Demokrati u Kongresu optužuju Trumpa da si je prisvojio proslavu kako bi si poboljšao šanse na izborima 2020.  Oporba se pita i koliko će stajati organizacija takvog događaja.

Trump zagovara vojnu paradu u Washingtonu otkad je sudjelovao na proslavi Dana Bastilje u Parizu 2017. Njegova vlada odgodila je paradu predviđenu za Dan veterana u studenom 2018. nakon što su predviđeni troškovi prešli 90 milijuna dolara, trostruko više nego što je procijenjeno na početku. 
Ministarstvo unutarnjih poslova, organizator parade 4. srpnja, nije otkrilo koliki će biti njezin trošak.

Američki predsjednik rekao je da će u centar Washingtona stići tenkovi M1 Abrams i dva Shermana iz doba Drugog svjetskog rata. Gradske vlasti upozoravaju da bi oni mogli oštetiti ulice.

Antiratna skupina "Code Pink" otkrila je kako je dobila dozvolu da tijekom predsjednikova govora dođe s balonom u obliku bebe Trumpa u pelenama.

- Bebe trebaju veliku pozornost i ne mogu procijeniti posljedice svog ponašanja - baš kao Trump, priopćila je suosnivačica organizacije Medea Benjamin.