Plenković: Mislim da ćemo danas naći rješenje

Pregovori lidera Europske unije o čelnim pozicijama u europskim institucijama u Bruxellesu nastavljeni su nešto iza 16, iako je bilo najavljeno da će početi oko 11 sati. Pregovara se o imenovanjima za predsjednika Europske komisije, predsjednika Europskog vijeća, Europskog parlamenta i visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku.

Nagađalo se da je kandidat lijevog centra Frans Timermans - najbliži tom mjestu, no tomu se protive nove članice, primjerice Mađarska. Koliko god se činilo da su pregovori dugi i teški, treba spomenuti da su i 2014. bili prepuni neočekivanih obrata.

Tada su trajali puna tri mjeseca, a bivši predsjednik Europske komisije Romano Prodi izabran je tek u rujnu.

Uoči početka nastavka pregovora izjavu je dao i hrvatski premijer Andrej Plenković.

- Mislim da ćemo danas naći rješenje. Mislim da je kod svih sazrijelo vrijeme da se naprave određeni pomaci i da nađemo konsenzusom dogovor o cijelom paketu. Mi smo uvijek za traženje rješenja koje ne dijeli. Vidjet ćemo je li Timmermans više opcija ili ne.

Na upit jesu li se pojavila nova imena koja su u igri za neko od mjesta, Plenković je izbjegao odgovor.

- Reći ću vam poslije, ima novih ideja. Mi smo uvijek za traženje rješenja koje je dobro, koje ne dijeli i koje je prije svega u interesu Hrvatske, kazao je Plenković.

Merkel poziva na kompromis

Svi će morati raditi kompromise ako se želi postići sporazum o imenovanju novog vodstva europskih institucija, izjavila je u utorak njemačka kancelarka Angela Merkel po dolasku na treći dan summita u Bruxellesu.

Čelnici EU-a nisu se uspjeli dogovoriti o kandidatu koji će biti na čelu Europske komisije nakon cjelonoćnih maratonskih pregovora u nedjelju koji su se nastavili u ponedjeljak ujutro. Nekoliko čelnika je izjavilo kako se nadaju da će na sastanku u utorak biti postignut dogovor.

Višegradska skupina (V4), koju čine Češka, Mađarska, Poljska i Slovačka, kategorički je protiv nominiranja nizozemskog socijalista Fransa Timmermansa na dužnost predsjednika Komisije, izjavio je češki premijer Andrej Babiš.

- Timmermans neće proći, rekao je Babiš po dolasku na nastavak razgovora u Bruxellesu u utorak.

- Ne razumijem zašto čelnici Francuske, Španjolske, Nizozemske i Njemačke tijekom 21 sata nisu shvatili da Višegradska skupina samo želi postići da taj čovjek ne postane čelnik Europske komisije, dodao je on.

On je kritizirao Timmermansovo stajalište o migraciji i sugerirao je da bi povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager bila prikladan izbor.

Međutim, dodao je na njegovi kolege u Višegradskoj skupini nemaju isto mišljenje.