Odabrani udžbenici za razrede obuhvaćene reformom

Završen je postupak odabira udžbenika za sljedeće četiri godine za razrede koji su obuhvaćeni kurikularnom reformom.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je kako je odabir udžbenika završen u zadanom roku pa udžbenici prema planu i na vrijeme na jesen dolaze u škole.

Kurikulumi su, istaknula je, završeni u siječnju, što je bio preduvjet za pokretanje svih procesa.

Istaknuvši da je odabir udžbenika online aplikacijom snažna antikorupcijska mjera s ciljem otklanjanja pritiska na učitelje, Divjak je napomenula da je u aplikaciji bilo 289 udžbenika 25 nakladnika.

Naglasila je kako su učitelji razredne nastave individualno birali udžbenike za svoja odjeljenja, dok su u predmetnoj nastavi udžbenike birali aktivi, a u aplikaciji je, dodala je, zabilježeno više od 70 tisuća glasova.

Postupak odabira vodio se kroz tri faze, rekla je ministrica, dodavši kako su u prvoj fazi od 10. do 14. lipnja administratori dodjeljivali prava, u drugoj učitelji individualno glasovali, a u trećoj su administratori unosili glasove.

Odabir je prvi put bio potpuno anoniman preko internetske aplikacije što je, kako su naglasili u Ministarstvu znanosti, jaka antikorupcijska mjera s ciljem otklanjanja pritiska na učitelje. Prema rezultatima odabira, 33,71 posto odabranih udžbenika su udžbenici Školske knjige, 31,6 posto Alfe, a 23,31 posto Profil Kletta.

- Znači da udžbenici koji su danas odabrani, odnosno jučer smo ih objavili, vrijedit će najmanje 4 godine. Ako je netko odabrao primjerice, udžbenik za 5. razred za matematiku, taj odabir za tu školu vrijedi najmanje 4 godine, tako je zamišljeno. Ti udžbenici kada se sada nabavljaju u školama, učenici će njih zadužiti i krajem godine će ih vraćati, izjavila je Divjak.