SDP sutra upućuje prijedlog za iskazivanje nepovjerenja Kuščeviću

Klub zastupnika SDP-a, uz potporu još nekih oporbenih stranaka, u srijedu će u saborsku proceduru uputiti prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja ministru uprave Lovri Kuščeviću.

Iskazivanje nepovjerenja Kuščeviću traže jer je "tijekom obnašanja dužnosti načelnika općine Nerežišća, a potom ministra pokazao da mu zaštita javnog interesa nije bitna i svoje je privatne, imovinske interese kontinuirano stavljao ispred javnih te zlouporabom položaja na kojima se nalazio ostvario milijunsku imovinsku korist".

Kuščevićevo ponašanje nedostojno dužnosti koju obnaša

Oporbenjaci smatraju da je postupanje ministra Kuščevića duboko nemoralno, nedostojno dužnosti koju obnaša, protivno prisezi koju je dao kada je postao ministar u Vladi te stoga više ne smije obnašati dužnost ministra u Vladi.

SDP-ovcima su se u tom zahtjevu pridružili zastupnici HSS-a, GLAS-a, Kluba nezavisnih zastupnika te SNAGA-e Goran Aleksić i Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović.

U prijedlogu za opoziv Kuščevića navode da su u medijima objavljene informacije koje dovode u pitanje Kuščevićev integritet i ozbiljno ukazuju na njegovu nedostojnost za obnašanje dužnosti ministra u Vladi, odnosno, na njegovo ozbiljno i kontinuirano kršenje propisa koji uređuju ponašanje državnih dužnosnika, sukob interesa, stečaj, rad trgovačkih društava, čak i pitanje katastra nekretnina.


HNS-ovci očekuju da će kod odluke o Kuščeviću prevladati zdravi razum

Čelnici HNS-a poručili su u utorak kako očekuju da će prilikom odluke premijera Andreja Plenkovića o HNS-om zahtjevu za smjenom ministra uprave Lovrom Kuščevićem zbog afere s nekretninama prevladati zdrav razum, odbacivši tvrdnju da je riječ o ultimatumu.

Potpredsjednik Vlade Predrag Štromar izjavio je prije potpisivanja ugovora u Hrvatskim vodama za sanaciju klizišta da je Predsjedništvo HNS-a donijelo zaključak da predloži smjenu ministra Kuščevića i da apeliraju na zdrav razum.

- Siguran sam da će pobijediti zdrav razum, izjavio je Štromar odgovarajući na upite novinara što očekuje od sastanka s premijerom i što će biti ako HNS ispadne iz Vlade.

Predsjednik Kluba zastupnika HNS-a Milorad Batinić kazao je da još nije utvrđen termin sastanka sa premijerom Plenkovićem ali da će danas ili sutra dobiti termin sastanka.

- Mi smo strpljivi i jedva čekamo taj sastanak, poručio je.

Batinić je pritom odbacio tvrdnju da je HNS postavio ultimatum naglasivši da su bili vrlo precizni i jasni koji su njihovi zahtjevi i koja je njihova inicijativa.

Na novinarski upit što će biti ako se ne ispune HNS-ovi zahtjevi li ako HNS ne bude više bio dio Vlade Batinić je odgovorio da je to hipotetsko pitanje i da će o tome govoriti nakon sastanka. Dodao je kako nema informacije o tome je li premijer već razgovarao s Kuščevićem niti priprema li se njegova ostavka.

Međimurski župan Matija Posavec (HNS) ocijenio je kako je "jasno iz aviona" da Kuščević ne treba ostati ministar.

- To je sad stvar zdravog razuma, logike i političke higijene i vjerujem da će biti zdravog razuma kod onih koji odlučuju da donesu jedinu ispravnu odluku, rekao je Posavec te i on odbacio da je riječ o ultimatumu.

- Ne mora nitko davati neki ultimatum, moramo konačno u hrvatskoj politici postaviti neke granice pristojnosti i granice moralnog i etičnog političkog rada, naglasio je.