Talijanski sud ukinuo kućni pritvor njemačkoj kapetanici, kaže kako je štitila život

Talijanska sutkinja presudila je u utorak da njemačka kapetanica nije prekršila zakon kada je probila pomorsku blokadu tijekom vikenda rekavši kako je provodila svoju dužnost zaštite života.

- Kapetanica izlazi pred sud, Berlin traži njezino puštanje iz pritvora

Carola Rackete
, 31-godišnja Njemica, nije poslušala naredbe talijanskih oružanih snaga i ušla je u luku Lampedusa u subotu udarivši u policijski patrolni čamac kada je brodom Sea-Watch dovezla na kopno 41 afričkog ilegalnog migranta spašenog na moru.

Odmah je privedena i stavljena u kućni pritvor, ali zadavši udarac talijanskom protuimigrantskom ministru unutarnjih poslova Matteu Salviniju sutkinja Alessandra Vella presudila je da je Rackete provodila svoju dužnost te da nije počinila bilo kakvo nasilje.

Rackete je suočena i s mogućom optužnicom za pomaganje ilegalnim migrantima, ali je Vella naredila da odmah bude puštena na slobodu.

Salvini je rekao u priopćenju kako se nadao oštrijem odgovoru talijanskog pravosudnog sustava i obećao da će prognati Rackete što je prije moguće.
Racketine aktivnosti izazvale su spor između Italije na jednoj te Njemačke i Francuske na drugoj strani i još jednom upozorio na nemoć Europe donese   jedinstvene imigrantske propise.

Rackete se pojavila pred sudom u Agrigentu u ponedjeljak i ispričala se što je udarila u patrolni čamac rekavši kako je to bila nesreća te da je njezina jedina briga dobrobit migranata.