Kina osudila miješanje stranih država u pitanja Hong Konga

Kina je osudila "grubo miješanje" stranih država u pitanja Hong Konga nakon nasilnih prosvjeda u tom gradu.

Kina je izrazila "veliko nezadovoljstvo i odlučno protivljenje" potpori koju su Sjedinjene Države, Velika Britanija i Europska unija dale prosvjednicima u toj autonomnoj regiji, stoji u priopćenju ureda kineskog ministarstva vanjskih poslova u Hong Kongu. U tom se gradu proteklih tjedana održavaju masovni prosvjedi protiv prijedloga zakona koji bi omogućio izručenja u Kinu.

Prosvjedi su kulminirali u ponedjeljak, na 22. godišnjicu predaje grada iz britanskih u kineske ruke, kad su skupine većinom mladih ljudi upale u zgradu regionalnog parlamenta i razbile prozore.

"Kad su u vašim državama bili prosvjedi velikih razmjera, policija nije oklijevala poslati vozila otporna na eksplozive, vodene topove, palice, suzavce i gumene metke, no zašto ste vi toliko tolerantni prema nasilnim kriminalcima u Hong Kongu?", upitalo je ministarstvo kako prenosi agencija dpa.

Kina smatra da se druge države koriste ljudskim pravima kao lažnim izgovorom za miješanje u njezina i unutarnja pitanja Hong Konga, pa je pozvala strane vlade da "odmah zaustave svoja pogrešna djela i izjave".

Velika Britanija je pak u utorak optužila Kinu da će biti velikih posljedica ako Peking ne bude poštovao kinesko-britansku deklaraciju o Hong Kongu, prenosi Reuters.

"Britanija je 1984. potpisala međunarodni pravno obvezujući sporazum koji čuva vladavinu po principu jedna država dva sustava i čuva temeljne slobode stanovnika Hong Konga", poručio je ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt za BBC, dodavši kako London čvrsto stoji iza tog sporazuma.

"Bit će ozbiljnih posljedica ako se taj međunarodni pravno obvezujući sporazum ne bude poštovao", upozorio je.

Kina je dan prije poručila Britancima da više nisu odgovorni za Hong Kong, svoju bivšu koloniju, te da se stoga trebaju prestati miješati u njegova unutarnja pitanja.

Kina je prije dvije godine objavila da zajedničku deklaraciju, kojom je iznesen nacrt o upravljanju tim gradom nakon povratka pod kinesku vlast, smatra povijesnim dokumentom koji više nema nikakva praktična značenja.

Britanija pak smatra da deklaracija i dalje vrijedi i da je ona pravno obvezujući sporazum kojem ostaje predana.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Geng Shuang u ponedjeljak je u Pekingu poručio kako su britanska prava i obaveze iz deklaracije istekle. "Britanija nema nikakve odgovornosti prema Hong Kongu. Pitanja tog grada su u cijelosti unutarnja pitanja Kine. Nijedna druga država  nema se pravo miješati", istaknuo je Geng.

Kina je Hong Kong službeno predala Britancima 1842. sporazumom iz Nankinga nakon što su izgubili 1. opijumski rat.