Najmanje 40 migranata ubijeno u zračnom napadu u Tripoliju!

U zračnom napadu na prihvatni centar za migrante u predgrađu libijske prijestolnice Tripolija u utorak je poginulo najmanje 40, a ozlijeđeno 80 ljudi, objavio je lokalni zdravstveni službenik.

To je najveći javno objavljeni broj žrtava zračnog napada ili granatiranja otkad su istočne snage odane Khalifi Haftaru prije tri mjeseca započele ofenzivu kako bi osvojile Tripoli iz ruku međunarodno priznate vlade. 

Glasnogovornik državne hitne službe Malek Mersek rekao je da je u napadu na prihvatni centar u predgrađu Tajoura, u blizini vojnog kampa, ubijeno najmanje 40, a ozlijeđeno 80 ljudi, većinom migranata iz država južno od Libije. 

Libija je polazište za migrante koji bježe od rata i siromaštva i pokušavaju brodom stići u Italiju, no većinu ih zaustavi libijska obalna straža koju podržava Europska unija. 

Tisuće migranata nalaze se u vladinim prihvatnim centrima u zapadnoj Libiji, u uvjetima koje humanitarne organizacije i Ujedinjeni narodi često nazivaju neljudskima. 

Tajoura, istočno od središta Tripolija, dom je nekoliko vojnih kampova snaga odanih libijskoj vladi koje su tjednima meta zračnih napada. 

Haftarova Libijska nacionalna armija (LNA), saveznica paralelne vlade, u ponedjeljak je poručila kako će započeti zračne napade nakon što su "tradicionalna sredstva" ratovanja iscrpljena. 

Dužnosnik LNA-e odbacio je tvrdnje da su pogodili prihvatni centar dodavši da su to učinile snage odane Tripoliju nakon što je Haftarova vojska preciznom raketom pogodila kamp.