HUZEZ poziva zagrebačke vijećnike da odbiju izmjene GUP-a

Hrvatska udruga za zaštitu od elektromagnetnog zračenja (HUZEZ) pozvala je zastupnike u skupštini Zagreba da odbiju izmjene GUP-a kojim se ukidaju postojeći kriteriji zaštite od elektromagnetskih zračenja, što će rezultirati povećanom izloženosti zračenju stanovništva te narušavanjem urbanih vizura grada.

Kako stoji u novom prijedlogu GUP-a, ukidaju se postojeći kriteriji koje je propisala Gradska skupština člankom 44. GUP-a prema kojima antenski stupovi moraju biti barem 12 metara viši od svih zgrada u krugu od 100 metara i koji ograničavaju dopušteno zračenje.

Izmjena GUP-a briše te kriterije i predlaže da antenski stup bude samo 'viši' od susjednih zgrada, što može biti i samo za jedan centimetar te da se dosadašnje granice zračenja ograniče samo na područja vrtića, škola te domova zdravlja.

Ukidanjem postojećih kriterija omogućit će se legalizacija brojnih baznih stanica koje su operateri postavljali protiv odredbi GUP-a Zagreba, i koje danas rade bez uporabne dozvole, kao i njihovo postavljanje još niže i još bliže boravištima građana, ističu.

Ne smatraju opravdanim ni tvrdnje da su izmjene potrebne zbog razvoja telekomunikacijske mreže jer operateri vrlo uspješno posluju, primjerice i u Bruxellesu, Genevi, Beču i Parizu, gdje su granice dopuštenog zračenja znatno niže i gdje se poštuju urbana pravila. U tim i brojnim drugim europskim gradovima vlasti ne podliježu pritisku teleoperatera, nego štite zdravlje i okoliš, a građani imaju kvalitetnije i uglavnom jeftinije telekomunikacijske usluge, ističu iz HUZEZ-a.

Podsjećaju da su Međunarodna zdravstvena organizacija i Međunarodna agencija za zaštitu raka 2011. klasificirale elektromagnetska polja koja emitiraju postrojenja i uređaji mobilne telefonije kao potencijalno karcenogena za ljude.

HUZEZ smatra poražavajućim i podatak da je Hrvatska po broju novooboljelih od karcinoma znatno iznad prosjeka EU-a te stoga pozivaju građane da potpišu peticiju protiv izmjene GUP-a na internetu.