Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova: Najviše pritužbi u području rada i socijale

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić predstavila je u srijedu u Hrvatskom saboru Izvješće o radu u 2018. istaknuvši kako su rad, zapošljavanje i socijalna sigurnost područja iz kojih je zaprimila najviše pritužbi te da se najviše pritužuju žene.

Pravobraniteljica Višnja Ljubičić rekla je da to ne čudi, jer žene čine većinu nezaposlenih, većinu u potplaćenim sektorima i većinu kao žrtve spolnog uznemiravanja na radnom mjestu.

Ljubičić ističe da su žene podzastupljene na visokim pozicijama poslovnog odlučivanja te nailaze na tzv. stakleni strop.

Kad je riječ o demografiji, upozorava da je u 2017. rođeno najmanje djece u posljednih sto godina, da je depopulacija zahvatila brojna područja države.

Vezano za reproduktivna prava preporučuje dosljedno provoditi sveobuhvatan spolni odgoj, osigurati ženama pristup planiranju obitelji i cjelokupnom rasponu usluga povezanih sa spolnim i reproduktivnim zdravljem, uključujući suvremene metode kontracepcije te siguran i zakonit prekid trudnoće.

Ljubičić smatra da bi se u političkoj sferi podzastupljenost žena na kandidacijskm listama, umjesto novčanim kažnjavanjem, trebalo riješiti tako da se takve liste odbiju, jer je to sve raširenija praksa u zapadnim zemljama.

Pravobraniteljica upozorava da su žene i dalje, u velikoj većini, žrtve nasilja u obitelji. Lani je zbog toga prekršajno prijavljeno više od 10 tisuća osoba, 78 posto muškaraca i 22 posto žena. Od ukupnog broja počinitelja kaznenog djela nasilja među bliskim osobama, muškaraci čine 91 posto, a žene 9 posto, među žrtvama 75 posto su žene, 25 posto muškarci.

- U svim oblicima nasilja iznimno je važna prevencija, poručuje Ljubičić, napominjući kako ni žrtve partnerskog nasilja još uvijek nemaju odgovarajuću pravnu zaštitu.

U raspravi je Miro Bulj (Most) upitao pravobraniteljicu za komentar smanjenja zatvorske kazne s pet na četiri godine zbog brutalnog premlaćivanja djevojke u Zadru, Ljubičić je rekla kako je taj slučaj eklatantan primjer postupanja pravosudnih tijela koja izriču preblage kazne. Stoga smatra da je potrebno podići svijest o nužnosti najoštrijeg kažnjavanja takvih kaznenih djela.

Dragana Jeckov (SDSS) upozorila je kako je nasilje u obitelji jedan od najčešćih uzroka ubojstava. U proteklih pet godina 91 ženu ubio je njihov intimni partner. Upozorila je i na neujednačene cijene prekida trudnoće koje su od 1500 do 3300 kuna.


Polovica lijekova s interneta krivotvoreno

Zastupnici su se složili da Sabor treba potvrditi Konvenciju Vijeća Europe o krivotvorenju farmaceutskih proizvoda i sličnim kažnjivim djelima.

Pritom je Željko Jovanović (SDP) prenio podatak da je oko 50 posto lijekova koji se prodaju preko interneta krivotvoreno.

- Građani moraju biti svjesni da se na taj način izlažu velikom riziku, istaknuo je zastupnik, navodeći da je krivotvorenje lijekova u porastu u cijelom svijetu.