Plenković branio Kuščevića, rekao da je angažiran i motiviran kao ministar

Lovro Kuščević ostaje ministar. Potvrdio je to predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković nakon rasprave na Predsjedništvu stranke i rekao da će umjesto medijskih prepucavanja idući tjedan razgovarati s partnerima.

Mislio je na HNS koji već danima traži smjenu ministra uprave, a za tu su stranku prije sastanka u HDZ-u  zamjenik predsjednika i saborski zastupnik te politički tajnik i predsjednik Sabora rekli da se nisu ponijeli korektno.

Nakon rasprave na Predsjedništvu stranke, Plenković je rekao je kako su raspravili dvije- tri važne teme. Jedna od njih je recentna vanjsko politička aktivnost, druga je situacija oko ministra Kuščevića i treća je dogovor o nekim zajedničkim koracima što u vezi sjednice Vlade, što u vezi zasjedanja zadnjega tjedna Hrvatskog Sabora u ustavnom roku.

- Što se tiče ministra Kuščevića, on je pred kolegama objasnio svoje argumente, činjenice koje su trenutno u fokusu medijskih napisa koji se odnose na njega, tako da članice i članovi najužeg vodstva mogu čuti i njegovu stranu priče. Zaključili smo da ćemo umjesto medijskih prepucavanja razgovarati sa svim našim partnerima u parlamentarnoj većini već idući tjedan te da ćemo za sve daljnje aktivnosti oko ove teme razgovarati ministar i ja, rekao je premijer.Premijer je naglasio kako ministar Kušćević radi svoj posao, a sve ove teme koje se tiču medijskih napada na njega odnose se na vremena koja su bila davno prije njegove ministarske funkcije.

- Što se tiče njegovog rada kao ministra, mislim da je on maksimalno angažiran i da je uvijek bio izrazito motiviran da radi na programu Vlade, rekao je.

Kratko se osvrnuo na HNS-ov zahtjev da Kuščevića smijeni i prijetnju da će u suprotnome napustiti vladajuću koaliciju.

- Može se bez svakoga, rekao je.

Na pitanje ima li HDZ opciju B u tome slučaju, uzvratio je: - Ne sekirajte se vi za nas.

Jandroković o HNS-u: Ako idu iz Vlade neka odu

Podsjetimo, nešto prije 19 sati u središnjici stranke počela je sjednica užeg predsjedništva HDZ-a kako bi se razjasnio slučaj političkog tajnika i ministra uprave Lovre Kuščevića, čiju smjenu traži HNS, koalicijski partner u HDZ-ovoj Vladi.

Neki mediji navode kako HNS uvjetuje odlazak Kušćevića svojim ostankom u Vladi.
Kuščević: Premijer nije tražio moju ostavku
Zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić izjavio je prije sjednice da je potez HNS-a koji je putem medija zatražio Kuščevićevu smjenu, neodgovorno ponašanje koalicijskog partnera, jer, dodao je Brkić, 'narod nas nije birao da se svađamo preko medija i prepiremo nego da rješavamo probleme'. Rekao je i on nije pobornik "ganjanja vještica".- Iz aviona je vidljivo da HNS nije korektan. Nije nam važno što kaže HNS, važno je ono što ćemo mi procijeniti kao ispravno. Ako idu iz Vlade, neka odu iz Vlade, rekao je glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković dodavši kako su sve opcije na stolu.Kuščević se ponovno branio te izjavio da je će iz te "fabricirane afere svi izaći jači".