Plenković: RH ima dobre odnose s novim čelnicima Europske unije

Na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković osvrnuo se na aktualnosti. 

- Nedavno je obilježena šesta godišnjica članstva Hrvatske u Europskoj uniji. Zahvaljujući tom članstvu ojačali smo gospodarski rast, osnažili međunarodni položaj i nastavili transformirati naš pravni sustav, rekao je Plenković. 

- Konkretni efekti toga članstva za Hrvatsku vidljivi su kroz realizaciju brojnih projekata. Što se tiče uplata i isplata u EU, a koje se odnose na naš proračun, mi smo u plusu oko 15 mlrd. kn. Taj će se trend nastaviti, dodaje.

Napomenuo je i da dobro teku pripreme za šestomjesečno hrvatsko predsjedanje EU-om, a da je u vezi s imenovanjima u EU-u proteklih dana bilo dosta zapleta i pregovora.

- Vrlo smo zadovoljni imenovanjem ključnih dužnosi europskih institucija. Ursula von der Layen njemačka je ministrica obrane koja sjajno surađuje s ministrom obrane Damirom Krstičevićem. Posjetila je Hrvatsku lani u listopadu, imamo jako dobre odnose, dodao je. 

Istaknuo je i da će danas, nakon jučerašnjeg zasjedanja Nacionalnog vijeća za uvođenje eura, ministar financija Zdravko Marić i guverner HNB-a Boris Vujčić uputiti pismo namjere te akcijski plan koji Hrvatska u dogovoru s Europskom komisijom namjerava provesti u sljedećih godinu dana, a odnosi se na pripreme Hrvatske za europski tečajni mehanizam II, kao prelthodnu fazu prihvaćanja eura. 

Podsjetio je i da je u petak održana sjednica Vijeća za obranu te najavio da počinje novi proces nabave borbenih aviona.

- Osniva se novo resorno povjerenstvo koje će poduzimati sve potrebne radnje kako bi se krenulo na kvalitetan, transparentan i uključiv način u realizaciju ovoga projekta koji je važan za hrvatsko zrakoplovstvo, rekao je.

Vlada predlaže znatno povećanje novčanih kazni za najteže prometne prekršaje konačnim prijedlogom izmjena i dopuna Zakona o sigurnosti prometa na cestama koji je sa sjednice Uputila u saborsku proceduru.

- Temeljem brojnih analiza i u bliskoj suradnji s Fakultetom prometnih znanosti predložili smo izmjena i dopune kojima se znatno povećavaju novčane kazne, propisuje minimalno trajanje zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom te propisuju i povećavaju negativni prekršajni bodovi za osam najtežih prometnih prekršaja, istaknuo je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović predstavljajući konačni prijedlog zakona.Na sjednicu Vlade danas nisu došli HNS-ovi ministri Blaženka Divjak i Predrag Štromar, nego su poslali državne tajnike. 


Objašnjeno je da nisu mogli doći zbog službenog puta, odnosno dogovorenih obveza.