Rusija priznala da je podmornica na kojoj je buknuo požar imala nuklearni pogon

Ruski predsjednik Vladimir Putin tek je u četvrtak priznao da je vojna podmornica koju je prije tri dana zahvatio požar bila nuklearna, nakon čega je ministar obrane odmah naglasio da je njezin nuklearni reaktor sačuvan.

Kremlj: Požar na podmornici "državna tajna"


Ruski dužnosnici suočavaju se s optužbama da pokušavaju zataškati pojedinosti nesreće u kojoj je poginulo 14 mornara dok su, prema objašnjenju ruske vojske, bili u izviđanju morskog dna u blizini Arktika.

Ministarstvo obrane objavilo je da se incident dogodio u ponedjeljak, ali o njemu nije službeno izvijestilo sve do kasnih sati u utorak, a sve do četvrtka nije se znalo je li plovilo imalo nuklearni reaktor, unatoč golemom interesu za to pitanje u susjednoj Norveškoj.

Putin je na sastanku u Kremlju s ministrom obrane Sergejom Šojguom otkrio činjenicu da je podmornica imala nuklearni pogon, pitajući za njezino stanje nakon požara.

"Nuklearni reaktor na plovilu potpuno je izoliran i nema posade. Posada je poduzela sve potrebne mjere kako bi zaštitila reaktor koji je u potpuno ispravnom stanju", rekao je Šojgu Putinu, prema transkriptu s njegova sastanka s Putinom u Kremlju.

Budući da do danas nije bilo riječi o tome je li podmornica imala nuklearni pogon, neki ruski mediji kritizirali su nedostatak transparentnosti i povukli poveznicu s manjkom službenih informacija tijekom eksplozije sovjetskog nuklearnog reaktora u Černobilu 1986.

Šojgu je također rekao da je nađen glavni uzrok nesreće. "Riječ je o požaru u strojarnici koji se zatim proširio", izjavio je.

Objavljeno je da je 14 mornara, među kojima su i visoki časnici, umrlo zbog udisanja toksičnih plinova koji su se razvili zbog požara.

Također je rečeno da se nesreća dogodila u ruskim teritorijalnim vodama na plovilu opisanom kao podmornica za istraživanje morskog dna, s bazom u vojnoj luci u Severomorsku.