Poljska: Bez zapadnog Balkana Europa nije potpuno ujedinjena

Bez država zapadnog Balkana Europa se ne može pojmiti kao potpuno ujedinjena, izjavio je poljski ministar vanjskih poslova Jacek Czputowicz na svečanosti otvorenja summita Berlinskog procesa u Poznanu.

-
Snažnijom suradnjom sa zemljama zapadnog Balkana ponajprije želimo ojačati stabilnost i razvoj regije, kazao je ministar.

- Uvjereni smo da će uključivanje tih zemalja u glavnu struju europskih integracija biti korisno za cijelu Europsku uniju i europski kontinent jer će se proširiti područje zajedničkih vrijednosti, istaknuo je Czputowicz.

Njegov zamjenik Szymon Szynkowski vel Sek prije summita je izrazio nadu da će sudionici podržati otvaranje pregovora o članstvu s Albanijom i Sjevernom Makedonijom u listopadu.

Među čelnicima EU-a na summit Berlinskog procesa u petak će stići hrvatski premijer Andrej Plenković, njemačka kancelarka Angela Merkel, britanska premijerka Theresa May, francuski premijer Edouard Philippe i poljski predsjednik Andrzej Duda. Riječ je o političkoj i diplomatskoj inicijativi pokrenutoj 2014. radi pružanja potpore reformskim naporima zemalja jugoistoka Europe na njihovu europskom putu.

Summit Berlinskog procesa, šesti po redu, okupit će u petak šefove država i vlada šest zemalja zapadnog Balkana i nekoliko zemalja EU-a - Njemačku, Austriju, Francusku, Hrvatsku, Italiju, Sloveniju, Velike Britaniju, Grčku i Bugarsku.

U videu objavljenom uoči summita njemačka je kancelarka potvrdila namjeru da se sačuva perspektiva proširenja EU-a na zemlje zapadnog Balkana. Istaknula je i da će u središtu razgovora biti izgradnja i obnova infrastrukture na tom području, za što je EU izdvojio znatna sredstva. Naglasila je i da je potrebno podržati realizaciju projekata izgradnje cesta i pruga. Uz to, govorit će se o gospodarskoj politici država regije, znanstvenoj suradnji, razmjeni mladih te o sigurnosti i jačanju civilnog društva.

Skup je počeo već jučer prvim panelom, a danas će se održati poslovni forum EU-zapadni Balkan i Forum civilnog društva.

Svrha je konferencije Berlinskog procesa zadržati fokus na širenju EU-a na zapadni Balkan te regiju preko infrastrukturnih, energetskih i ekonomskih projekata približiti europskim i globalnim koridorima, kao i zadržati pritisak na države regije da nastave pozitivnu reformsku dinamiku te rješavaju otvorena pitanja.

Prvi summit održan je u Berlinu 2014., a zatim su se nastavili u Beču (2015.), Parizu (2016.), Trstu (2017.) i Londonu (2018).