Predsjednica Grabar-Kitarović pisala Hrvatima Bihaća: Pratimo migrantsku krizu

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović uputila je posebno pismo skupini građana hrvatske nacionalnosti s područja Bihaća kojim ih je izvijestila da Hrvatska s pozornošću prati migrantsku krizu u Bosni i Hercegovini, prenio je u četvrtak sarajevski "Dnevni avaz".

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak potvrdio je za Dnevni avaz da je hrvatska predsjednica preko tog ministarstva odgovorila Marijanu Prši, Marku Veljači, Amri Selimović-Perišić i Stipi Prši koji su od nje pismom tražili intervenciju zbog odluke lokalnih vlasti da novi centar za smještaj migranata organiziraju na području Vučjaka, udaljenom desetak kilometara od hrvatske granice.

Stanovnici smatraju da se na taj način ugrožava malobrojne preostale Hrvate koji žive upravo u okolnim selima, posebice u Zavalju.

Predsjednica Grabar-Kitarović u pismu je izvijestila stanovnike Zavalja kako ona osobno, a i hrvatska država prate zbivanja na području Bihaća.

"Svjesna sam situacije u kojoj se nalaze stanovnici toga područja. Informiram vas kako smo vaše pismo proslijedili Ministarstvu vanjskih i europskih poslova kao i Ministarstvu unutarnjih poslova Hrvatske na pozornost i daljnje postupanje, navodi se među ostalim u pismu.

Područje Unsko-sanske županije, posebice Bihać i Velika Kladuša, stjecište su najvećeg broja migranata koji ilegalno ulaze u BiH i nastoje nastaviti put na zapad preko Hrvatske.

Zbog pretrpanosti dva centra za smještaj migranata u samom Bihaću gradske su vlasti prije dva mjeseca odlučile otvoriti novi migrantski centar, i to na području Vučjaka.

U improviziranom šatorskom naselju u lošim uvjetima ondje boravi velik broj migranata, a iz EU-a ne žele financirati njegov rad jer naselje ne ispunjava ni elementarne pretpostavke za normalno funkcioniranje. Riječ je o teško pristupačnom terenu na kojemu nema tekuće vode, a nalazi se u blizini minski sumnjivog područja.

Šef Delegacije EU-a u BiH Lars-Gunnar Wigemark sugerirao je kako bi u BiH trebali razmotriti model koji je primijenila Srbija, koja je migrate smjestila u 18 centara ravnomjerno raspoređenih diljem zemlje.

Predstavnici vlasti BiH o tom će sporu 17. srpnja u Bruxellesu razgovarati s predstavnicima Unije. Ove godine za pomoć BiH u suočavanju s migrantskom krizom EU će izdvojiti malo manje od 15 milijuna eura.