Grbin: Bačić najavio da su u HDZ-u spremni prekršiti Ustav; Bačić uzvratio

SDP-ov saborski zastupnik Peđa Grbin prozvao je u četvrtak Branka Bačića, predsjednika Kluba HDZ-a, da je najavio kako je HDZ zbog ministra uprave Lovre Kuščevića spreman prekršiti Ustav.

- Mišljenje i stavovi koje sam danas imao prilike čuti od Bačića - da se o opozivu ministra Lovre Kuščevića neće morati raspravljati u roku od 30 dana, već da to komotno možemo raspravljati i na jesen - grubo su kršenje Ustava", izjavio je Grbin u Hrvatskom saboru u vremenu rezerviranom za slobode teme.
Istaknuo je pritom kako u Ustavu jasno piše da se o povjerenju članu Vlade mora raspravljati u roku od 30 dana otkad je zahtjev za raspravu o tome predan. Ne oko 30 dana, ne 60 dana, nego 30 dana, naglasio je.

- Ako ste već spremni braniti Kuščevića i njegov lopovluk, a očito jeste, ako ste zbog toga spremni ugroziti i ovo malo ugleda što je ostalo Hrvatskoj, mi vas u tome ne možemo spriječiti. Ako želite ostaviti Kuščevića da i dalje vara i krade, to ćete učiniti, ali nemojte pritom gaziti hrvatski Ustav, na to nemate pravo, rekao je kolegama HDZ-ovcima.

Grbin je također poručio kako je premijer Andrej Plenković, braneći Lovru Kuščevića po načelu "tko je jamio, jamio je", pokazao do kojih mu je vrijednosti stalo.

- To nisu zapadne vrijednosti koje navodno propagira u Bruxellesu, to su vrijednosti jedne kaljuže, jednog doba, jednog političkog poretka za koji sam se nadao da smo iz njega otišli, kaže Grbin.

Bačić uzvratio Grbinu: HDZ neće kršiti Ustav

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić u četvrtak je odbacio prozivanja SDP-ovca Peđe Grbina da je HDZ spreman kršiti Ustav i do jeseni odugovlačiti raspravu o povjerenju ministru uprave Lovri Kuščeviću, iako Ustav propisuje da se o oporbenom zahtjevu za opoziv ministra mora raspraviti u roku od 30 dana.

- Grbin ili ne razumije ili ne želi razumjeti, svejedno je žalosno. Rekao sam da, s obzirom na činjenicu da je 37 zastupnika Hrvatskog sabora podnijelo prijedlog za opoziv ministra Kuščevića 3. srpnja, prema ustavnim rokovima i Poslovniku ima dovoljno vremena da se, ako Vlada svojim očitovanjem podrži ministra Kuščevića za daljnji rad, do 15. srpnja raspravi o toj inicijativi, odgovorio je Bačić na Grbinove navode iz rasprave na slobodnu temu.

Naglasio je kako mu ni na kraj pameti nije bilo da, ako se do 15. srpnja ne provede saborska rasprava, time prestaju ustavni rokovi u kojima bi Hrvatski sabor trebao raspravljati o povjerenju ministru Kuščeviću.

- To je krivo tumačeno ili je riječ o nerazumijevanju. Važno je da mi do 15. srpnja imamo vremena raspraviti o tome, objasnio je.

Bačić je ponovio kako je ostalo nekoliko otvorenih pitanja o kojima premijer Andrej Plenković i ministar Kuščević trebaju raspraviti, nakon čega će održati sastanak s koalicijskim partnerima te će javnost zatim biti obaviještena o sudbini tog ministra.