Tri osobe ozlijeđene u havariji katamarana u Nacionalnom parku Mljet

Tri osobe ozlijeđene su u četvrtak ujutro u Nacionalnom parku Mljet nakon što je katamaran (dvotrupna jedrilica), zbog lošeg i nestručnog upravljanja, udario u obalu otoka.

U pomoć unesrećenima pristigli su rendžeri NP-a Mljet i lokalna liječnica, a ozlijeđeni članovi posade katamarana zbrinuti su u bolnicama - jedna osoba  helikopterom je prebačena u splitsku bolnicu, a dvije u dubrovačku, kažu u mljetskoj Javnoj vatrogasnoj postrojbi.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture priopćilo je da je Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) dojavu o nesreći dobila u 9.35, kada su iz Lučke kapetanije Dubrovnik prema mjestu nesreće poslani službenici lučke ispostave Sobra i djelatnici Nacionalnog parka.

Očevidom je zasad utvrđeno da se pomorska nesreća dogodila kada je katamaran "Dreamseeker" duljine 11,95 metara, pod francuskom zastavom te u vlasništvu čarter-tvrtke, udario u obalu u uvali Tatinica na Mljetu. Tom je prilikom ozlijeđeno troje od ukupno deset članova posade, 33-godišnja državljanka SAD-a, 33-godišnja državljanka Australije i 37-godišnji državljanin Novog Zelanda.

Dvoje ozlijeđenih brodom su transportirani do Pelješca gdje ih je preuzela Hitna pomoć, dok je jedna ozlijeđena osoba helikopterom prevezena u splitski KBC.

Pregledom jedrilice utvrđena su oštećenja na desnom trupu ispod površine mora, no nema opasnosti od potonuća jer katamaran samostalno pluta. Ostatak posade je prodor mora u potpalublje onemogućio  postavljanjem bokobrana ispunjenih zrakom.

Nakon pomorske nesreće nije uočeno onečišćenje mora i morskog okoliša, a u komunikaciji s vlasnikom oštećenog plovila organizirana je privremena sanacija trupa i tegljenje do sigurnog veza, gdje će se nastaviti očevid i remont.

Ostatak posade prekrcan je na druga plovila u vlasništvu iste čarter tvrtke.