SAD slavi Dan neovisnosti: Trump najavio predstavu života

Sjedinjene Američke Države obilježavaju jedan od najvažnijih dana u svojoj povijesti - Dan neovisnosti. Ove je godine obilježavanje drukčije nego inače.

Tenkovi na ulicama Washingtona, avioni u zraku i govor Donalda Trumpa uz tradicionalni vatromet: glavni grad Sjedinjenih Država priprema se u četvrtak za proslavu Dana neovisnosti 4. srpnja, različitu od dosadašnjih, s predsjednikom koji će biti u središtu proslave koja je inače uobičajeno apolitična. "Bit će to predstava života", napisao je na Twitteru Trump, dok Bijela kuća obećava "najveću proslavu 4. srpnja u povijesti" glavnog grada.Najave su uzrokovale i nezadovoljstvo demokrata koji su upozorili predsjednika da ne pokušava proslavu Dana neovisnosti pretvoriti u predizborni skup. Kritike dolaze i zbog mogućih velikih troškova proslave.

- Gledat ćemo cjelodnevnu stranačku, političku ekstravaganciju Donalda Trumpa koju su platili američki porezni obveznici. Prvi put neki predsjednik otima 4. srpnja u vlastite svrhe. Dio problema je i u tome što ne znamo koliko to stoji, rekla je Eleanor Holmes Norton, demokratska kongresnica okruga Columbia.

- Ovo je javni događaj, otvoren za javnost. Javnost je dobrodošla slaviti našu sjajnu zemlju, Ustav, sve amandmane. Zapravo proslaviti rođendan naše zemlje i najveće demokracije koja je ikad zaživjela. Neću vam dopustiti da proslavu politizirate, poručuje Kellyanne Conwax, glasnogovornica Bijele kuće.