Umrla Dorica Nikolić, bivša saborska zastupnica HSLS-a

Dorica Nikolić, dugogodišnja članica HSLS-a, bivša saborska zastupnica i državna tajnica, umrla je u 72. godini. 

Rođena je 1948. u Zagrebu, gdje je i odrasla. Diplomirala je germanistiku i talijanistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, ali umjesto karijere u školskim klupama, jer je neko vrijeme predavala, krenula je u političke vode.

HSLS-u se priključila na samom početku demokratskih promjena u Hrvatskoj, već 1989. godine. Saborska zastupnica HSLS-a postaje 1995., a godinu nakon toga potpredsjednica Skupštine Grada Zagreba. Saborska zastupnica postala je 2000., a državna tajnica u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi imenovana je 2005. Bila je članica Savjeta za razvoj civilnog društva te predsjednica Vladina Povjerenstva za prevenciju poremećaja u ponašanju djece i mladih.

Nakon ulaska HSLS-a u drugu vladu Ive Sanadera 2007. postaje državnom tajnicom za socijalnu skrb. Nakon odluke novog vodstva HSLS-a, na čije čelo dolazi Darinko Kosor, o istupu te stranke iz vlade Jadranke Kosor, razriješena je svih dužnosti, no ostala je aktivna u politici. Dorica Nikolić bila je i dugogodišnja politička tajnica HSLS-a.

Kovačević: Odlaskom Dorice Nikolić liberalna politička struja u Hrvatskoj doživjela je veliki gubitak

Božo Kovačević je, gostujući u HRT-ovom Studiju 4, kazao da bi bez Dorice Nikolić HSLS bio u još većim organizacijskim problemima nego što je sad.

- Ona je obilježila povijest ove političke stranke, a sudjelovala je i u funkcioniranju tijela vlasti Grada Zagreba i Hrvatske, dodao je Kovačević.

Zaključio je da je odlaskom Dorice Nikolić liberalna poltička struja u Hrvatskoj doživjela veliki gubitak.Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor kazao je da je Dorica Nikolić moralna ikona hrvatske politike.

- U HSLS-u je bila od osnivanja stranke, od 1989. godine, ali jednako je važno da je bila moralna ikona hrvatske politike. Ona je svojim radom dokazala da se politikom možete baviti i na pošten način, u interesu građana Hrvatske, poručio je Kosor.

- Kada smo 2010. izašli iz Vlade Jadranke Kosor bila je prva koja je rekla da ide za svojim vodstvom i napustila je mjesto državne tajnice za socijalnu skrb i pokazala da su joj uvjerenja i stranka iznad svih interesa i funkcija, podsjetio je čelnik HSLS-a.

Sućuti obitelji preminule Dorice Nikolić

- Pamtit ćemo gospođu Doricu Nikolić po njezinom životnom putu prožetom borbom za stvaranje neovisne i demokratske Hrvatske, velikom doprinosu u razvoju višestranačja te izgradnji demokratskih institucija u Hrvatskoj. Obnašajući niz visokih funkcija, politički angažman gospođe Nikolić uvijek je bio za boljitak cijelog hrvatskoga društva. U ovom tužnom trenutku, moje su misli i molitve s Vašom obitelji, uz želju da Vas dalje na životnom putu prati pružena ljubav vaše supruge i majke, stoji među ostalim u izrazu sućuti predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je izraze sućuti obitelji u povodu smrti cijenjene političarke i profesorice Dorice Nikolić.

- Sa žaljenjem sam primio vijest o preranoj smrti profesorice, bivše saborske zastupnice i državne tajnice,  cijenjene političarke HSLS-a Dorice Nikolić. Od samoga početka demokratskih promjena istaknula se predanim sudjelovanjem u političkom životu Hrvatske, pridonijevši unaprjeđenju kulture dijaloga i suradnje te zalažući se za napredak i boljitak Hrvatske. Primite, molim Vas, u ime hrvatske Vlade i moje osobno, izraze iskrene sućuti, stoji u premijerovom izrazu sućuti.